Momentum

juli 7, 2010

Nadenken

Of de Turken hebben Oranje omarmd, of de Nederlanders zijn verturkt. Tot diep in de nacht werd er in de straten van Bos en Lommer enthousiast getoeterd ter viering van de overwinning op de Uruguyanen.

Het was me dan ook het avondje wel natuurlijk. Het begon voortvarend, zakte in, kakte in, sloeg om in onoverwinnelijke euforie en eindigde in paniek en chaos. Het eindsignaal had geen seconde later moeten klinken. Het was exemplarisch voor de staat waarin onze samenleving thans verkeert. We staan niet te dansen op de rand van de vulkaan, maar op een dun touwtje dat over de vulkaan is gespannen en dat elk moment dreigt door te branden.

Brandt het touwtje niet door, dan staan ons gouden tijden te wachten. Nederland heeft momentum (zij het dus van het soort dat elk moment kan omslaan). Het begon gisterochtend met het bericht dat de rente op tien jaar lopende staatsobligaties dusdanig laag staat dat de staatsschuld ineens met een paar miljard is geslonken. Geen flauw idee hoe dat werkt, maar ik neem het graag ter harte. Over die staatsschuld hoeven we het dus niet meer te hebben. De AEX staat er daardoor ook ineens weer een stuk beter voor. Kat in het bakkie. De economie is fluitend bezig aan het soort klim waarvoor je eigenlijk Alberto Contador moet heten.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is zitten VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de onderhandelkamer om tot Paars Plus te komen, precies op het moment dat onze jongens in Zuid-Afrika voor het eerst sinds 1978 kans maken wereldkampioen te worden. Zoiets onderhandelt een stuk prettiger. Naar verluidt hebben Uri en Jacques de besprekingen vandaag geopend door keihard op een vuvuzela te blazen, een signaal dat gevolgd werd door een uit de monden van alle fractievoorzitters eensgezind gescandeerd ‘HOLLAND!!’ (klapklapklap) ‘HOLLAND!!’ (klapklapklap) ‘HOLLAND!!’ (klapklapklap), wat dan weer naadloos overging in een krachtig ‘kampione, kampione, olé, olé, olé’. Mark pakte de nog een ietsjepietsje tipsy Femke iets te wild bij de heupen beet en gooide haar driemaal de lucht in. Alexander klom op de vergadertafel, rukte zijn overhemd uit en zwaaide ermee boven zijn hoofd. En Job, ach ja Job… Job zat stilletjes voor zich uit te kijken en liet alle doelpunten nog eens de denkbeeldige revue passeren. Kortom, de stemming zat er goed in. En van je hela, hola, die hele hypotheekrenteaftrek kan me gestolen worden!

Enige domper op de feestvreugde is de dood van Jan Blokker, voor wie wij bij deze een minuut stilte in acht wensen te nemen.

Bidden wij voor Jan Blokker.

Maar de Tour stopt voor niemand. Ook niet voor Jan Blokker. Dus rust zacht, grote meneer. We zullen u missen in de verwarrende tijden die ongetwijfeld komen gaan en wij zullen uw opbeurend gebrom in herinnering proberen te roepen wanneer ons landje weer eens dreigt te verdrinken in algehele hysterie. Waarschijnlijk is dat komende maandag al nodig, als ons land plat ligt omdat wij of in deprimerende rouw gedompeld of in euforische feestvreugde uitgebarsten zijn.

Eindigen wij met een kleine fotoserie.

De Zeeuw krijgt een oplawaai

De Zeeuw krijgt een oplawaai

De Zeeuw krijgt een oplawaai

De Zeeuw krijgt een oplawaai


“Flost u wel dagelijks, meneer De Zeeuw?”

Advertenties

3 Reacties to “Momentum”

  1. […] naar beneden voor de flosfoto’s RT @molovich Flost u wel dagelijks, meneer De Zeeuw? http://chimsky.nl/?p=2130 Door @Laradio (7 minuten geleden) In: Politiek & Opinie – ReageerMeer DetailsPolitiek & […]

  2. Kippfest said

    Gheh, op die flos-reeks lijkt het net of die oranje dude die blauwe gast aan het verslinden is als een wilde hond. RRRRAAANNNNGGG!!! En dan op die laatste foto de trainer kijken of die hem wel goed heeft doorgeslikt.

  3. Molovich said

    Nu je het zegt. Alsof De Zeeuw die schoen gevonden heeft en ‘m mee sleurt om ‘m te verslinden, schuddend met zijn kop, zonder dat hij er erg in heb dat er een Uruguyaan aan vastzit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: