Van die momenten

juni 2, 2010

Mark Rutte staart uit het raam

Mark Rutte was bezig met de afwas in zijn bescheiden bovenwoning aan het Benoordenhout in Den Haag. Veel was het niet. Een bord, een glas, wat bestek, twee pannen en een snijplank. Hij had een eenvoudige pasta Arabiata gegeten.

Mark had wel een afwasmachine, maar die bleef het grootste gedeelte van zijn bestaan werkloos. Alleen als hij veel bezoek had gehad en geen zin had om zelf de borstel ter hand te nemen, gebruikte hij hem. Maar ja, hoe vaak kwam dat nu voor? De laatste keer dat hij een gezelschap op bezoek had gehad, dat uit meer mensen dan zijn zus en moeder bestond, was zijn verjaardag. En toen waren er ook al niet zo heel veel mensen gekomen, want zijn verjaardag viel nu eenmaal op Valentijnsdag. Waarom moest uitgerekend zijn verjaardag nu op Valentijnsdag vallen? Elk jaar werd hij weer een dagje ouder en elk jaar werd hij weer met zijn neus op de feiten gedrukt. En alsof dat niet duidelijk genoeg was, wisten de media hem er op gezette tijden wel aan te herinneren dat hij vrouwloos door het leven ging.

Klotemedia. Klotemensen. Lopen ze hém kwalijk te nemen dat hij te drastisch wil bezuinigen. Alsof al die mensen zichzelf niet in de problemen hadden geholpen. Met hun veel te dure auto’s, luxueuze vakanties, designmeubelen en plasma-tv’s. Hij had nog steeds de kleurentelevisie die hij had gekocht met zijn eerste salaris van Unilever. Een Telefunken. Als het elektronica betreft: altijd Duits kopen. Had zijn vader hem geleerd.

Het geluid stond uit. De herhaling van De Wereld Draait Door was bezig. Was het alweer zo laat? Jeanine Hennis-Plasschaert zat aan tafel met Femke Halsema en Jette Klijnsma. Alleen over die laatste had hij nog niet gedroomd. Jeanine had een volledige stift Libello over haar lippen uitgesmeerd, zo leek het. Hij had de uitzending al gezien. Ze had zich op de vlakte gehouden wat betreft Geert Wilders. Over Fred Teeven had ze het zelfs niet hoeven hebben. “Wij sluiten op voorhand niemand uit”, was de boodschap die alle VVD’ers moesten uitdragen. Als het over de inhoudelijke verschillen tussen de PVV en de VVD zou gaan, mocht je alleen maar de economische verschillen benadrukken. Economisch gezien stond de PVV immers net zo ver van de VVD als de SP. Een duidelijk verhaal. Hoefde je het niet over Marokkanen, Islam, integratie, multiculturele vraagstukken en dergelijke te hebben.

Wat deed hij die arme Jeanine aan? Wat had hij zichzelf aangedaan? Het had hem wel verrast hoe makkelijk hij de knop had omgedraaid toen Verdonk eenmaal het veld had geruimd. Hij wist dat hij haar harde standpunten moest overnemen, wilde hij als VVD een vuist kunnen tegen de rabiaat rechtse geluiden van Wilders en Verdonk. Wilde hij leider van de VVD worden, dan moest hij zijn gematigheid bij het grofvuil zetten. Het had hem geen enkele moeite gekost. Alleen zijn hoofdschuddende moeder wist hem nog wel eens te herinneren aan zijn vroegere ideeën over de koers die de VVD moest bevaren.

Mark Rutte zette het glas in de kast en nam plaats achter zijn vleugel die in het midden van de woonkamer stond. Hier zat de toekomstige minister-president van Nederland. Mark Rutte liet zijn vingers kraken. Hij keek naar zijn tv. De volle lippen van Jeanine glimlachten hem melancholiek toe. Toe maar jongen, zei haar glimlach. Je kunt het best. Hij zette zijn vingers op de toetsen, hield zijn adem even vast en begon aan Schuberts derde Impromptu, Opus 90 in Ges groot. Misschien zou hij de buren wakker maken. Dan moest dat maar zo zijn.

Advertenties

11 Reacties to “Van die momenten”

 1. Een mooie sfeertekening. Ik heb weer genoten.

 2. Max J. Molovich said

  Mooi zo.

 3. Kippfest said

  Ja, vreemd om te lezen. Klopt voor mijn gevoel ook. Ik dacht vroeger altijd dat ze hem na het werk in de kast stopten en zijn knop op uit zetten.

 4. Hè, eindelijk een kijkje in het privéleven van Mark Rutte. Dankzij Max.

 5. Molovich said

  Rutte zou, net als Balkenende trouwens, een cylon kunnen zijn.

 6. Rigo Reus said

  Cylon
  Cylon is een slanke en dynamische houthaard met een cylindrische vorm. Met zijn grote vertikale venster opent hij een spektakulair zicht op het hele vuur. De sierlijke en bescheiden Cylon is ook geschikt voor een kleinere ruimte. Door de mogelijkheid de haard te draaien kan steeds worden bepaald waar hij zijn stralingswarmte verspreidt. Én sfeer!

  Het kan natuurlijk wel, Rutte als kacheltje, maar dat werd vast niet bedoeld.

 7. Molovich said

  Battlestar Galactica.

 8. Je bent de lezer nu wel verplicht om met een sfeerportret van Cohen te komen, Max! En dat moet dan echt nog voor vrijdag. Gaat dat lukken, denk je?

 9. Woensdag. Bedoel ik. Maar goed, ik verwacht dat er nog heel veel gedoe komt na de verkiezingen (het formeren wordt een soap). Dus het kan zeker nog wel wat later ook…

 10. oz said

  Molo zou je mij ajb (snel) willen mailen? Ik kan nergens meer je emailadres vinden.
  hetblogbal at gmail punt com

 11. k0j said

  mooi…

  dan moest dat maar zo zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: