Jack

mei 11, 2010

Jack de Vries met z'n jsf'je

Jack de Vries staarde omhoog, voorbij het niets. Het was hier aardedonker, je zag geen hand voor ogen. Hij lag op een brits en kon de slaap niet vatten. Op precies zo’n brits had hij nog in Afghanistan gelegen. Mooie tijden waren dat, zo lang geleden al weer.

O, ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid. Hij, de Karl Rove van de lage landen, hij, die zich zo thuis voelde in de achterhoede waar elk gevecht uiteindelijk werd beslecht, hij, de eeuwige man in de schaduw, uitgerekend hij was erin getuind. Verblind door die verleidelijke studiolampen van De Wereld Draait Door had hij niet kunnen weerstaan aan die vijftien minuten aardse roem. Daar, aan tafel met Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg, daar had hij zijn ziel verkocht in ruil voor wat schamele minuutjes erkenning. Rottenberg prees hem de hemel in als dé spindoctor van Nederland en hij ontkende noch ontkrachtte het. Hij ontving de hyperbolische complimenten van Rottenberg met een stoïcijnse glimlach van oor tot oor en verklapte wat kleine trucjes, zoals het afkeurend nee schudden wanneer je opponent aan het woord was.

Maar het nee schudden hielp niet meer. Hij had het nog bij zijn vrouw geprobeerd toen zij haar vermoedens op tafel gooide. Hij was weer eens midden in de nacht thuisgekomen, zogenaamd omdat hij naar een informele bijeenkomst over de JSF moest. Hij had aan Arend-Jan gevraagd om een uur of tien in de avond even naar huize De Vries te bellen met de mededeling dat hij iets vertraagd was. Maar toen Arend-Jan de vraag kreeg voorgelegd waarom hij niet gewoon naar Jacks Blackberry had gebeld, had Arend-Jan, de gek, gezegd dat hij Jack niet wilde storen bij – en deze woorden had hij daadwerkelijk gebruikt: “het hompiekurken met Melissa”.
“Wie is Melissa”, had de vrouw van Jack de Vries gevraagd.
“Jacks adjudant”, had Arend-Jan gezegd, “Maar ik geloof dat ik te veel heb gezegd.” Later zou Arend-Jan zijn excuses aanbieden: “Het was eruit voor ik er erg in had.”

Toen wist mevrouw De Vries dus wel hoe laat het was. Toen begreep ze al die vage afspraakjes tot diep in de nacht. De lastercampagne die Jack in de dagen daarna aan de ontbijttafel tegen Arend-Jan Boekestijn probeerde te voeren, mocht niet baten. Zijn vrouw trapte er niet in. Met de woorden ‘ga je journalistjes lastig vallen’ gooide ze hem het huis uit.

En nu lag hij hier. In die pikdonkere kazerne. Velen waren hem voorgegaan. Lubbers, Kok, Van Agt, Den Uyl, Voorhoeve, Pronk, Pronk en nog eens Pronk. Maar dat was in tijden dat Albert Verlinde nog niet bepaalde wat wel en wat niet door de beugel kon. Toen werd alles nog met de mantel der der wederzijdse belangen bedekt. Van die belangen die niet gelden in de riolen waarover koning Albert regeert. Het was een publiek geheim, dat goed bewaard werd. Huize Schaamrood, zo werd de kazerne in de wandelgangen genoemd. Toevluchtsoort voor amoreuze vluchtelingen, had Bolkenstein het gedoopt. En nu lag hij hier. Het ergste zag hij op tegen de reactie van Jan-Peter. Misschien kon hij hem wijs maken dat hij letterlijk meerdere malen naast de pot had gepist en dat zijn vrouw, die nogal proper van aard was, er genoeg van had om zijn vuiligheid op te ruimen en hem daarom de deur had gewezen. Het was het proberen waard.

Advertenties

12 Reacties to “Jack”

 1. De hoeksteen van (de) samenleving krijgt wel een bijzondere dimensie dankzij Jack.

 2. Zou hij op uniformen vallen?

 3. Molovich said

  Ik heb zo’n vermoeden van wel ja. Ze staat er ook achter hè, op de foto, z’n adjudant. Vertederd toekijkend hoe Jack met z’n minifokkertje speelt.

 4. Balzakius said

  Ha! Karl Rove, die heeft het beter aangepakt. Die deed een Wouter Bosje (Meer tijd met de fam). Dat kan Jackie wel vergeten.

 5. Balzakius said

  Fred Teeven pakte het heerlijk op zag ik gister bij P&W. “Het kan iedereen gebeuren. Misschien heb ik het zelf ook wel eens gedaan” Journalist: “Suggereert u nu dat u ook vreemd gaat”
  Teeven: “Nou, eehh, ja, nou, het zou zomaar kunnen toch ?”
  Journalist: Benadrukt Teeven’s antwoord door ijzeren stilte.

  Oh, wat heerlijk.

 6. Molovich said

  Hehe. Ik zie het al helemaal voor me. Die Fred Teeven kan op dat soort momenten ook zo heerlijk zweten. Dat gutst dan met liters tegelijk langs z’n slapen.

 7. […] eenzame overpeinzingen van @jackdevries in zijn kazerne12-05-2010 om 12:11 door Carlos Humor | De eenzame overpeinzingen van @jackdevries in zijn kazerne, met een kleine bijrol voor @ajbo… Arend Jan Boekestijn, CDA, Humor, Jack de Vries, Waan v/d Dag Twit dit! Terug naar het […]

 8. Rigo Reus said

  Ja @Ellen, de Hoeksteen van de Sameleveing, dat is toch hoe het CDA het gezin ziet. Ik vind het altijd dan wel, leuk is het woord natuurlijk niet, Jack de Vries heeft kinderen immers, dat er zo’n tegenstelling kan zijn tussen de idealen die iemand of een partij kan hebben en hoe je uiteindelijk toch als mens functioneert. De vermaarde pedagoog die thuis een tiran is, de GroenLinker die snelle sportwagentjes toch eigenlijk wel heel leuk vindt, de priester die – enfin, die kennen we, en de CDA-man die z’n gezin te grabbel gooit en gewoon toegeeft aan z’n instinct.

 9. Max J. Molovich said

  Sorry, Jack. Dit verdien je niet. Of juist wel?

 10. Rigo Reus said

  refr.:
  Vuile huichelaar, pak jij je koffer maar
  En verdwijn voorgoed uit m’n leven
  Vuile huichelaar, ga alsjeblieft naar haar
  En vergeet niet mij de sleutel terug te geven

  Op zoek naar geluk vond ik jou in die kroeg
  Je hebt me die nacht zo bemind
  Ik dacht “’t is voorbij, al die nachten alleen
  Ik heb weer een vent en ’n vriend”

  ’t Feest duurde kort, want al binnen een maand
  Had jij weer een nieuwe vriendin
  Maar ik heb je door en ik gooi je d’r uit
  Je komt er bij mij nooit meer in

  refr.

  Jij speelt met gevoelens en lacht om verdriet
  Jij gata steeds opnieuw weer op jacht
  Jij liegt en bedriegt elke weerloze vrouw
  Jij steelt als een dief in de nacht

  refr.

  En vergeet niet mij de sleutel terug te geven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: