Reddeloos verloren

april 23, 2010

Marco Bakker is bang, heel bang

Het begon met Marcel van Dam die meende dat Nederland op democratisch gebied zich niet al te ver verheven hoeft te voelen boven Noord-Korea. En het eindigde met Marco Bakker die Satisfaction van The Rolling Stones probeerde te zingen. Het komt nooit meer goed.

Marcel van Dam was uitgenodigd om naar aanleiding van een column in De Volkskrant in debat te gaan met Femke Halsema. Kennelijk waren ze bij de VARA in de Marcel van Dam-reflex geschoten, wat inhoudt dat als Marcel van Dam iets roept hij direct bij een VARA-programma terecht kan om zijn visie ook op televisie uiteen te zetten. Of waarschijnlijker: Marcel van Dam had bedacht dat zijn in De Volkskrant uiteengezette punt belangrijk genoeg was om de telefoon op te pakken en met de VARA te bellen om te melden in welk programma hij die en die dag uitgenodigd wenste te worden om zijn zegje te doen. En niemand die ‘m dat durfde te weigeren.

Gisteren werd duidelijk dat Marcel van Dam helemaal niks meer te melden heeft dat ook maar enigszins de schijn van belang weet op te houden. Het pijnlijke was: iedereen in de studio leek dat door te hebben, behalve Marcel van Dam zelf. Je zag bij Femke Halsema medelijden en vertwijfeling toeslaan: hoe moet ik hier mee omgaan? Alsof je op iemand in gaat schoppen die reeds bewusteloos op de grond ligt. Ze besloot hem met fluwelen handschoentjes zachtjes te wurgen. Marcel van Dam heeft niks doorgehad.

Hoewel hij reeds de geest had gegeven, glunderde Marcel van Dam aan het eind van het gesprek nog steeds. Hij verkeerde in de veronderstelling dit debat te hebben gewonnen, zoals Marcel van Dam elk debat meent te hebben gewonnen. Maar het was geen debat. Het was het soort gesprek dat je hebt met een demente bejaarde die ineens blijkt te denken dat zijn twintig jaar geleden overleden vrouw weer leeft. Moet je hem nu de waarheid vertellen of laat je ‘m in de waan? Femke Halsema was zo lief Marcel van Dam niet en plein public in zijn hemd te zetten. Ik stel voor dat Marcel van Dam vanaf nu tegen zichzelf in bescherming wordt genomen. Er moet maar een schijnwereld voor de man worden opgebouwd, waarin iedereen betaald wordt om het met hem eens te zijn. Hij schijnt geld genoeg te hebben. Desnoods betaalt de staat het met ons zuurverdiende belastinggeld. Zolang Marcel van Dam maar niet meer op de televisie komt.

Alsof dat allemaal niet pijnlijk genoeg was werd er nog eens een extra beroep op mijn niet geringe talent voor plaatsvervangende schaamte gedaan toen bleek dat de redactie van De Wereld Draait Door op het lumineuze idee was gekomen om operazangers rocknummers te laten zingen. Andersom hadden ze al gedaan. Dat was niet onaardig geweest. Onder leiding van de onuitstaanbare Ernst-Daniël Smid hadden wat nederpopzangers en –zangeressen operaklassiekers ten gehore gebracht. Heel erg geslaagd was het ook weer niet geweest, want ze hadden slechte zangers (die van Van Dik Hout en Lange Frans) uitgekozen. Maar het idee is prima. Eindelijk waren die aria’s verlost van dat gezwollen operagedoe.

Twee seconde van Marco Bakker die Satisfaction zong en je wist dat dit in de ranglijst van Slechtste Ideeën uit de Geschiedenis van de Slechte Ideeën met stip op 1 was binnengekomen. Marco Bakker werd ‘gecoacht’ door de sympathieke Rik de Leeuw, die meende dat Marco Bakker een Rolls Royce was die je alleen maar even in een andere straat hoefde te parkeren. Marco Bakker vertelde dat hij het nummer Satisfaction die middag voor het eerst in zijn leven had gehoord. Het is het enige excuus dat Marco Bakker zou kunnen aandragen wanneer hij voor de rechters moet verschijnen wegens verkrachting van en poging tot moord op deze klassieker van de Rolling Stones.

Alhoewel, hij heeft nog wel iets wat zijn verdediging zou kunnen gebruiken. Mocht ik zijn advocaat zijn in dit proces, dan zou ik het erop gooien dat Marco Bakker werd gedwongen Satisfaction te verkrachten. Zo zag het er namelijk uit. Marco Bakker stond als een angstig, bibberend vogeltje Satisfaction te verkachten, daarin aangemoedigd door zijn los geslagen debiele neefje Rik de Leeuw, die net uit het gesticht was ontsnapt en nu wraak was komen nemen op zijn doodsbange oom die er jaren geleden voor gezorgd had dat Rik de Leeuw in dat gesticht werd opgenomen. Als een bezetene stond Rik de Leeuw Marco Bakker wild gesticulerend op te zwepen zichzelf nog dieper te vernederen. De schichtige ogen van Marco Bakker verrieden dat hij alles wat hij in al die jaren aan ervaring had opgebouwd op slag was vergeten. Een eenvoudige vierkwartsmaat? Hij wist het nier meer. Ik moest denken aan de Singing in the Rain-scène uit A Clockwork Orange.

Een luid gejuich barstte los toen Marco Bakker klaar was. Meedogenloos, dat publiek van De Wereld Draait Door. Erger dan de Romeinen in het Colloseum wanneer er weer een Christen door een stel leeuwen werd verscheurd. En toen moest Miranda van Kralingen nog Nobody’s Wife van Anouk vertolken. Dat was zo erg, daar wil ik niet meer aan terugdenken. Kijken op eigen risico:

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/typo3conf/ext/vara_flashplayer/player/player.swf

Advertenties

12 Reacties to “Reddeloos verloren”

 1. Bob said

  Auw auw auw auw auw. Aaahh.

  GVD, had ik maar niet gekeken. Ik vond Marko trouwens slechter dan Miranda. Bij haar kon je het lied nog herkennen.

  Moedig is niet het juiste woord. Wat is het juiste woord?

 2. Molovich said

  Miranda was inderdaad beter. En minder tot plaatsvervangende schaamte uitnodigend. Maar het deed pijner aan mijn oren.

  Kom terug, Nina Hagen, alles is vergeven en vergeten!

 3. Godskolere. Dit moet gestraft worden!! Muzikaal misbruik!

 4. Oud Zeikwijf said

  jongens, huilen jullie wel eens van het lachen? Jezus he…

 5. Ludeke Helprick said

  Van Dam niet meer op tv? Een Truman Show achtige setting met jou als scenarist en regisseur zie ik wel zitten hoor Max.

 6. Paddy said

  Ja Jezus, wat is dat ook voor onzin dat die Rick de Leeuw pal voor dat podium gaat staan; ik zag Marco nauwelijks meer! Misschien was dat ook de bedoeling.

 7. Paddy said

  Ze moeten bij DWDD sowieso eens ophouden met die pathetische experimentjes van ze.

 8. Paddy said

  Hahaha, die Miranda van Kralingen! Ja nee, God, ik moet zeggen dat ze m’n sympathie toch wel weer hebben, daar bij DWDD. Waar zie je dat nou nog tegenwoordig op tv, dat iemand ongenadig hard op z’n bek gaat, dat iets totaal doodslaat? Ja, laatst, op de Tros, met die songfestivalverkiezing. Maar het gebeurt te weinig.

 9. Rigo Reus said

  Bakker Molenaar! Bakker Molenaar! Bakker Molenaar!

 10. Molovich said

  Het blijven Duitsers natuurlijk. Maar ‘Quatsch mit Sauce’, die onthou ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: