De scoop van Frits Wester

maart 17, 2010

Fritsie belt

In een column voor de ANWB-glossy Kampioen, schreef Frits Wester onlangs over Twitter, een fenomeen waarvoor hij kort daarvoor, ondanks zijn weerzin jegens de zogenaamde sociale media, was gezwicht. De excuus-kale van het RTL Nieuws noemde Twitter een ‘leuke en snelle manier om politieke nieuwtjes de wereld in te slingeren of ergens commentaar op te geven’. Hij verbaasde zich echter over (bekende en onbekende) collega-twitteraars die via nietszeggende persoonlijke mededelingen een bepaald imago proberen te creëren.

Frits’ opvattingen kwamen prachtig uit de verf toen hij in de nacht waarin het kabinet viel zijn volgers van minuut tot minuut op de hoogte hield van de ontwikkelingen. @fritswester twitterde bovenop het nieuws, zodat zijn volgers de eersten waren die wisten dat het uit was met de pret voor het vierde Balkenende-kabinet. @fritswester gebruikte toen Twitter zoals Frits Wester vindt dat Twitter gebruikt moest worden.

Gisteren, om een uurtje of negen in de avond, vloog diezelfde @fritswester echter uit de bocht op een manier dat @ajboekestijn er in zijn hoogtijdagen nog een puntje aan zou hebben kunnen zuigen. Uren voordat officieel bekend werd wat er precies gebeurd was, lazen Frits’ volgers dit bericht: “vreselijk Milly dood gevonden in buurt eigen huis. 21.30extra uitzending RTL Nieuws.” Aan het slordige gebruik van hoofdletters, spaties en leestekens, kun je zien dat Frits veel te snel op de verzendknop had gedrukt. De professionele journalist verloor het hier waarschijnlijk van de emotionele mens. Frits Wester had, als correspondent Den Haag, in journalistiek opzicht helemaal niks met de verdwijning van dat meisje te maken. Waarschijnlijk was hij op de redactie aanwezig toen het nieuws daar binnen kwam en RTL besloot een extra uitzending in te lasten. Waarschijnlijk was het toen inderdaad al zo goed als zeker dat het meisje niet levend aangetroffen zou worden. Want waarschijnlijk had de dader een bekentenis gedaan. Maar of ze ook al gevonden was, weet ik niet. Waarschijnlijk had Frits Wester dus gelijk dat ze dood was, maar niet gelijk dat ze reeds gevonden was. Hij had het in ieder geval nooit zo stellig de wereld in mogen slingeren.

In de extra uitzending van RTL Nieuws werd dan ook nog een slag om de arm gehouden, vooral omdat er officieel nog niets bekend was gemaakt. Frits’ excuus een uurtje later: “Had gehoopt dat ik fout had, dacht dat off verklaring eerder zou komen.” Waarbij ‘off’ een afkorting van officieel is. Hij wist dus in ieder geval wel dat hij voor de officiële troepen uit was. (Merk trouwens weer op hoe slordig dit bericht geschreven is. Alsof alle spelling, grammatica en leestekens overboord gegooid mogen worden wanneer je maar 140 tekens tot je beschikking hebt.)

Zoals dat gaat bij Twitter, verspreidde het nieuws zich zo snel als de waterpokken. Juist ook doordat Frits Wester de nodige autoriteit heeft. In de uren erna probeerde Frits Westers zich wanhopig te verdedigen. Met als laatste redmiddel dat hij al wist dat de ouders het al wisten: “Ik wist dat familie al wist anders nooit gemeld.” Maar dat hij ook wist dat het, in het kader van zijn geloofwaardigheid als journalist, niet echt slim van ‘m was om al zo snel met deze primeur te komen, moge af te leiden zijn uit de nu volgende tweet, waarin Frits reageert op de beschuldiging dat aan zijn snelle primeur sensatiebeluste, hijgerige motieven ten grondslag lagen: “en als hoe triest en heel ned volgt ik feiten had? Kom op, journalisten zijn ook mensen.”

Geen touw aan vast te knopen. Journalisten zijn ook mensen, wat dat betekent begrijp ik nog wel. Maar wat er in die zin daarvoor staat? Hele experimentele poëzie. Ik vermoed dat Frits Westers rond een uurtje of tien, toen de omvang van dit Boekestijntje bij ‘m begon door te dringen, een fles Bushmill’s heeft gepakt om ‘m eens goed te raken. De letters begonnen te dansen. Om 1 uur ’s nachts besluit Frits dat het genoeg is geweest. Hij roept op om uit respect voor het slachtoffer tot acht uur ’s ochtends een Twitterstop in te lasten. En weer viel er iemand door de mand die de kracht van Twitter had onderschat.

UPDATE: Dankzij Sander Duivestijn weet ik nu dat niet Frits Wester maar @cameramanpeter degene was die de eigenlijke twitterscoop had. Wellicht had Frits Wester het van hem.

10 Reacties to “De scoop van Frits Wester”

 1. Horst said

  Het levert wel mooie artikelen op voor de Telegraaf, met zinnen als

  Waarom zijn er zoveel psycho’s in de wereld”, vraagt Jan Dulles van de 3J’s zich af. De Volendamse zanger Simon Keizer twittert: “Nu bevestigd… Milly is niet meer… Wat een wereld waar we in leven.”

 2. Oud Zeikwijf said

  Och arme meisje, is ze dood? Dat wist ik nog niet. Wat een vreselijke griezels lopen toch rond.

 3. Weer viel er iemand door de mand die de zwakte van twitter had onderschat. Twitter is alleen maar een uitstekend middel voor de mensen, zoals jij er één bent of zoals Wim de Bie een ander is, die erin slagen kernachtige one-liners de wereld in te slingeren. Voor de rest is het een krachteloze bende.
  Stop met jullie getwitter, het speelkwartier is over! Ga naar Facebook.

 4. […] van een medium als Twitter. (Lees ook de visie van Molovich op het gebeuren van gisteren: “De scoop van Frits Wester” en de zienswijze van Rick Mans: “Wordt slecht nieuws alleen maar slechter door Social […]

 5. G.J. said

  De winnaar heeft altijd gelijk. Het zou pas was zijn als de scoop van Frits Wester niet waar zou zijn. Hij had het bij het juiste eind en dat is knap. Wat het journaille niet durfde, durfde hij wel!

 6. Boeiend verhaal, ander stuk dan ik zelf gisteren schreef. Wel met dezelfde aanleiding: de column in de kampioen en de tweets van Frits Wester.
  http://berendquest.blogspot.com/2010/03/twitteren-volgens-fritswester.html

 7. Molovich said

  Hoezo is het knap van Frits Wester? Dat het alleen al tot de mogelijkheden zou behoren dat hij er hier naast kon zitten, is beschamend. Waar het mij hier om gaat is dat hij hier met een paar woorden zijn journalistieke imago ten grabbel gooit. Een professioneel journalist als hij zou in dit geval een slag om de arm moeten houden, zoals het hoort. Ook op Twitter. Het is geen kwestie van durven, het is een kwestie van zelfbeheersing. Ook op Twitter dient Wester zich te houden aan de journalistieke normen en waarden die hij voor de camera hoog houdt. Ik durf te wedden dat hij voor de camera nooit had gezegd: “Vreselijk nieuws Rick, Milly is dood in de buurt van haar huis gevonden.” Voor de camera had Frits Wester die slag om de arm gehouden die je hoort te houden als de officiële instanties nog niks hebben bevestigd. Dat je maar 140 tekens tot je beschikking hebt per Twitter doet daar niks aan af. Hetzelfde geldt voor de slordige spelling en interpunctie en kromme grammatica. Soms is er werkelijk geen kaas van te maken, wat Frits Wester twittert. En ik vind dat beschamend voor een journalist van zijn formaat en reputatie.

 8. Molovich said

  Ik beschuldig ‘m trouwens niet van hijgerigheid of van sensatiebelustheid (hoewel ik dat aspect er ook wel een beetje kwalijk aan vindt, maar ik geef in dit soort gevallen mensen graag het voordeel van de twijfel: de mens Frits Wester was ongetwijfeld diep geschokt toen hij het nieuws vernam, en besloot om die reden het nieuws te delen), ik beschuldig ‘m alleen maar van zwakke journalistieke knieën.

 9. Cool artikel. Ik vind Frits Wester de scoopjournalist bij uitstek. Twitter is een vluchtiger medium dan oude media. En ook meer persoonlijk. Dus afwisseling van taalfouten met persoonlijke dingen naast je professionele beroep, maakt het voor volgers alleen maar interessanter. En dus vind ik het wel ok hoor, wat Frits doet op Twitter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: