De lege kinderwagen van Wouter Bos

maart 16, 2010

Wouter Bos dekt z'n imaginaire dochtertje nog eens extra goed in.

Een aantal artikelen in de NRC die ik las over Bos’ wens meer tijd aan zijn gezin te besteden, werden geïllustreerd met een foto waarin wij Bos achter een rode kinderwagen van het merk Koelstra zagen lopen. Toevallig precies dezelfde kinderwagen waarin Molovich Jr. wordt vervoerd, zij het dat die kinderwagen felgroen is in plaats van rood. Maar daar gaat het nu even niet om. Waar het mij wel om gaat, is wat wij op de bewuste foto precies zien. Dat is namelijk niet Wouter Bos die met zijn pasgeboren kind aan het wandelen is, maar Wouter Bos die een lege kinderwagen voortduwt.

Dat zat zo. Wouter Bos had net een kind gekregen. Het was in februari van het jaar 2004. Voor zijn huis in Amsterdam Noord stond de bekende society-fotograaf, tevens boezemvriend van Clown Bassie, Edwin Smulders achter een boompje opgesteld, zijn telelens in de aanslag om een vaderende Wouter Bos op de digitale plaat vast te leggen. Wouter Bos was er echter niet van gediend dat zijn gezin op deze manier in haar privacy werd aangetast.

Hoogstwaarschijnlijk had Wouters vrouw aan Wouter gevraagd om ervoor te zorgen dat die rioolrat uit het zicht verdween. (Het is in huize Bos namelijk niet Wouter die de broek aan heeft, weet ik uit betrouwbare bron.) En zo kwam het dat Wouter Bos even later op Edwin Smulders afstapte om hem vriendelijk te vragen zijn gezin met rust te laten. Dat wilde Edwin Smulders wel, maar niet voordat hij een foto van Wouter Bos met kind had gemaakt. Baby Bos lag op dat moment echter te slapen, dus kwam Wouter met het volgende voorstel: ik wandel achter een lege kinderwagen, jij fotografeert dat en vervolgens laat jij mij met rust. Edwin Smulders, uit principe lak aan welke beroepscode dan ook, ging akkoord.

Zo gezegd, zo gedaan. Wouter Bos haalde de kinderwagen uit huis, liep een paar keer heen en weer en zag de foto in de week daarop in de Privé verschijnen. Daar liep hij. De jas open. Tongetje bijna uit de mond. In gedachten verzonken. Achter een lege kinderwagen. En daar, op een volgende foto, deed Wouter Bos, zorgzame jonge vader die hij is, het dekentje goed opdat zijn denkbeeldige dochtertje het niet te koud kreeg.

Hoe dit bedrog naar buiten is gekomen, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik neem aan dat Wouter Bos hiervoor heeft gezorgd. Dat iemand aan hem vroeg of hij dat pikte, dat zo’n laaghartig type als Edwin Smulders hem op een onbewaakt moment had gefotografeerd, en dat Bos toen bekende dat die kinderwagen leeg was, dat hij een dealtje had gesloten met de fotograaf. Hij vond het zelf waarschijnlijk wel slim.

Eerlijk gezegd vond ik het destijds ook wel slim. Het was in ieder geval pragmatisch. Iedereen blij. Maar met terugwerkende kracht krijg ik het idee dat op deze foto precies tot uitdrukking wordt gebracht wat altijd het probleem is geweest met Wouter Bos. Er kleeft iets ongeloofwaardigs aan Wouter Bos. Hij wil ook altijd iedereen te vriend houden. Maakt niet uit of hij daarin oprecht is of niet. Het lukt ‘m alleen nooit zo goed om die oprechtheid geloofwaardig te veinzen.

Of het nou om het versoepelen van het ontslagrecht ging, de al dan niet adequate rol van Balkenende in de aanloop naar de oorlog tegen Irak, of zelfs de terugtrekking uit Afghanistan wat uiteindelijk tot de val van het kabinet leidde: je blijft het gevoel houden dat Wouter Bos achter een lege kinderwagen aan het aan wandelen is. Vooral als hij dan journalisten te woord staat en met zijn voor de spiegel geoefende glimlach woorden als ‘hier zou ik het graag bij laten’ of ‘laten we het er over eens zijn dat het nog wat vroeg is daar uitspraken over te doen’ zegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: