Haagse Perikelen (4)

maart 12, 2010

Haagse Perikelen 4

Zelden was JP zo beledigd geweest. Hij had Wouter met rozen overladen, hij had Wouters lievelingsnummer ten gehore laten brengen, hij had zijn hart en zijn ziel bij Wouter uitgestort in een goed gesprek. Maar wat had hij ervoor terug gekregen? Vuile blikken van minachting. “Ik ben klaar met jou”, had Wouter gezegd na JP’s pleidooi voor verzoening. Een jarenlange vriendschap, zo in een keer door de plee gespoeld. En waarom? Vanwege die stomme schaatsmuts van een Ria Visser. Terwijl JP zich een weg probeerde te banen door een haag van nieuwsgierige journalisten, voelde hij zijn gsm in zijn broek trillen.

Haagse Perikelen 4

Het was Barack. Good old Barack Obama. “Yo Bie”, zei JP. “Yo Dzjay Pie, you goddamn motherfucker”, zei Barack, “How’s it hanging?” “Hij hangt er een beetje slapjes bij”, zei JP. Hij legde uit wat er gebeurd was. Dat hij Ria Visser had gepakt terwijl hij wist dat Wouter een hoofse liefde voor haar koesterde. Dat Wouter woest was geweest. Dat hij, JP, besefte een probleem te hebben. Een probleem waar hij was aan moest doen. JP stapte z’n auto in.

Haagse Perikelen 4

“Ik ben in therapie gegaan”, vertelde JP. “Langzaam drong het besef tot me door dat ik een enorme klootzak ben geweest, Barack. Nu ik je toch spreek, laat ik maar meteen opbiechten dat ik ook ooit met jouw vrouwtje in bed ben beland, en dat was niet om de boxspring te testen. Nu ja, eigenlijk hebben we dat wel gedaan. En wij kwamen tot de ontdekking dat de boxspring niet bestand was tegen de manier waarop wij onze lusten botvierden, maar ik dwaal af. Ik wil je zeggen dat het me spijt.” Maar JP hoefde zich niet te verontschuldigen. “Michelle en ik hebben een open relatie. We zijn swingers, weet je. Wacht even, de schoonmaker komt binnen. Ik moet even verkassen, ze gaan hier stofzuigen. Blijf hangen, ik verbind je door.” JP dacht terug aan die warme namiddag in augustus 2009 dat JP Michelle alle hoeken van een groezelig hotelkamertje in Washington had laten zien. De airco was kapot geweest. Michelle en JP hadden gezweet als otters. Vreemde uitdrukking eigenlijk. JP kon zich niet herinneren ooit een zwetende otter te hebben gezien.

Haagse Perikelen 4

“Hier ben ik weer”, zei Barack. “Barack”, vroeg JP, “weet jij misschien waar de uitdrukking: zweten als een otter vandaan komt?” Barack moest het antwoord schuldig blijven: “Hier in Amerika zeggen we dat je zweet als een varken. Geen flauw idee trouwens waar dat dan weer vandaan komt. Ik ben wel eens op de familieboerderij van George W. geweest. Daar hebben ze ook varkens. Ik heb daar nog een tijdje naar staan kijken, naar die varkens die daar een beetje aan het luieren waren in de Texaanse zon. Maar zweten deden ze niet. Het enige varkentje dat ik daar heb zien zweten was Dick Cheney, maar die begint al te zweten als hij een doosje tictac moet openen.” JP schoot in de lach. Hij parkeerde de auto en liep de bijkeuken in.

Haagse Perikelen 4

JP ging verder met zijn verhaal. Dat Wouter zo kwaad was geworden dat hij het kabinet had opgeblazen. Dat JP zich gerealiseerd had dat hij fout zat en dat hij die fout wilde goed maken. Hoe hij er alles aan had gedaan om dat ook daadwerkelijk te doen, maar toen slechts minachting oogste. “Trek je er niks van aan”, zei Barack, “je hebt jagers en je het prooien, JP. Jij bent een jager. Wouter is een prooi. Daar kan jij niks aan doen, daar kan hij niks aan doen. Maar als hij dat niet wenst te accepteren, dan moet je snel wegwezen, Wouter.” “JP”, zei JP. “Wat?”, zei Barack. “Laat maar”, zei JP, “Ik denk dat je gelijk hebt.” “Natuurlijk heb ik gelijk”, zei Barack, “ik heb altijd gelijk. Ook als ik ongelijk heb. Wat jij moet doen is weer eens stevig van bil gaan. Even iets ander. Ken jij Jan des Bouvrie?”

Haagse Perikelen 4

Gerda was verbijsterd. Ze was net gebeld. Door JP. Of ze zin had om een potje te neuken. “Ik sta op springen”, had JP gezegd. Zonder antwoord te geven had Gerda opgehangen. Wat dacht die ploert wel niet? Waarschijnlijk wist hij dat ze momenteel wat zwak in haar schoenen stond vanwege die motie van treurnis na dat gedoe met dat magazine. Mannen als JP roken dat, die momenten van zwakte die zo makkelijk kunnen omslaan in gewilligheid. Maar Gerda was niet voor één gat te vangen. Ze vertelde het aan Camiel, die haar zat te troosten. Om redenen die haar volkomen onduidelijk waren, werd Camiel woest.

Haagse Perikelen 4

“Ze heeft lekkere memmen”, antwoordde JP op de vraag van Camiel hoe hij het in zijn hoofd had gehaald om Gerda uit te nodigen de zogenaamde liefde te bedrijven. “De zogenaamde liefde te bedrijven”, zo had hij het letterlijk gezegd. Terwijl JP met zijn handen Gerda’s borstomvang schatte, ontvlamde Camiel in een woedeaanval. “Jij vuile hufter, jij klootzak, jij tyfushond.” JP schoot in de lach. Zo’n Limburgs accent, hij kon het nooit serieus nemen. Een eenvoudige trap tussen de benen zorgde ervoor dat Camiel z’n bek hield en in elkaar kromp. JP werd gebeld. Het was Angela.

Haagse Perikelen 4

JP fatsoeneerde zijn kleren terwijl hij achter Angela de bezemkast van het Mauritshuis uitliep. Dat luchtte op. “Het zaad is verschoten”, mompelde JP. Nu eerst even iets regelen voor Barack. Die had onlangs via internet een bureaustoel bij Jan des Bouvrie besteld. Maar in plaats van een bureaustoel had hij een boekenkast gekregen. Toen Barack daarover ging klagen bij Jan, werd hij afgewimpeld met een bits: “Dan moet je maar geen zaken doen met een dyslectische meubelmaker.” JP belde zijn vriend Ernst, die demissionair minister van justitie was. Of hij Jan even kon bang maken. Dat wilde Ernst maar al te graag. Ernst had ooit voor 25.000 gulden bij Jan een wafelijzer aangeschaft terwijl hij toch echt een gietijzeren tafel had besteld. Jan had geweigerd de bestelling terug te nemen. “Dyslectisch”, had Jan des Bouvrie triomfantelijk geroepen. “Niks aan te doen.”

Haagse Perikelen 4

Tegen de pers vertelde Camiel dat hij om privéredenen de politiek verliet. Dat hij 36 jaar was en niet wilde dat hij op zijn vijftigste erachter kwam de helft van zijn leven te hebben vergooid aan de jachtige Haagse hectiek van alledag. Het voelde nog steeds alsof zijn testikels ergens ter hoogte van zijn huig zaten. Klote-JP. Hij moest hier weg. Weg uit dit wespennest. Weg van JP, de smerige hond die altijd zo poeslief deed als je voor ‘m stond, maar keerde je hem de rug toe, dan stak hij er een dolk in. Als je eens wist wat Camiel al die jaren had moeten slikken. Hoe JP op Camiels verjaardagspartijtje met zijn moeder in het bubbelbad was beland. Hoe JP Camiel in zijn hemd had gezet door op de eerste de beste CDA-vergadering in geuren en kleuren te vertellen wat hij allemaal met Camiels moeder had gedaan. Dat was allemaal tot daar aan toe. Maar nu bleek dat hij achter Gerda aan zat. Terwijl JP best wist wat Camiel voor Gerda voelde. Wat een laaghartig wezen was JP toch. Ellendig product van vuige geilzucht en Godslasterlijke femelarij!

Haagse Perikelen 4

Jan des Bouvrie had niet geweten wat hem was overkomen. Er was ’s ochtends aangebeld. Hij had open gedaan in zijn spierwitte ochtendjas, vervaardigd uit zijden van de Singalese tsétsérups. Men had hem tegen de muur gegooid, de benen hardhandig gespreid en hem met grof geweld overal betast. Men had hem een zak over het hoofd gedaan, men had hem geboeid, men had hem meegesleurd, men had hem in een auto gegooid. Aan de geur meende Jan uiteindelijk te kunnen opmaken dat hij in een oude zuivelloods werd ondervraagd. Gedruppel op een stalen buis zorgde er al snel voor dat hij moest plassen. Maar hij mocht niet naar de wc. Hij mocht stroomstoten ontvangen telkens als hij zijn mond open deed. En bij elke stroomstoot schreeuwde zijn beul ‘boekenkast’ of ‘bureaustoel’. Na een etmaal stroomstoten werd Jan des Bouvrie weer opgehaald. In een slechte wijk in Culemborg werd hij naakt uit de auto geworpen. Op de persconferentie zei Jan nog steeds niet helemaal te begrijpen wat er nu precies gebeurd was en waarom.

Haagse Perikelen 4

“Thanks bro!”, waren de eenvoudige woorden waarmee Barack zijn waardering liet blijken voor de daadkrachtige wijze waarop JP zijn probleempje had opgelost.

Haagse Perikelen 4

In de dagen na zijn gesprek met JP had Wouter alles op een rijtje gezet. En wat daar op een rijtje stond, was niet fraai. Hij moest hier zo snel mogelijk weg. Deze omgeving had een verwoestende uitwerking op zijn geestesgesteldheid, op zijn gezondheid, op zijn morele kompas. Sluimenderwijs was hij de laatste jaren veranderd in een Wouter Bos die heel iemand anders zag wanneer hij in de spiegel keek. Dat was niet de Wouter Bos die hij wilde zijn. Het was hoog tijd om die Wouter Bos, de Wouter Bos die hij lang geleden had achtergelaten, weer op te halen uit de ballenbak. Op de persconferentie zei hij dat hij voor zijn gezin koos. En dat Job Cohen zijn baan overnam. Achterin stak iemand een vinger op.

Advertenties

9 Reacties to “Haagse Perikelen (4)”

 1. Qbard said

  Brilliant. Heerlijk.
  Most enjoyable.

 2. Er komt nog een deel V, hoor. Nog even een paar dagjes wachten.
  Heb je het grandioze deel IV al, van KvhR, Max?

 3. Rigo Reus said

  Bureaustoel of boekenkast, wel makkelijk om Des Bouvrie dan de schuld te geven, maar het lijkt mij ook lastig telefoneren als Obama zijn bestelling inspreekt terwijl hij zijn telefoon ondersteboven houdt.

 4. escobar said

  je zou toch zweren dat Obama de telefoonhoorn omgekeerd aan zijn oor houdt. of is dat de normale manier in de VS, dat de draad aan het hoor-gedeelte zit? of is des bouvrie die hoorn aan het restylen geweest?

 5. escobar said

  hee, de tijd loopt een uur voor op deze site. ik schrijf dit toch echt op 21:21 uur, en straks verschijnt er rechtsdboven in het kader in het blauw vast 10:21 wat so wie so al fout is, want dan moet het 22:21 zijn, maar goed: dat kan toch niet de reden zijn dat ik EEN UUR na Reus hetzelfde opmerk, of toch?

 6. escobar said

  shit, zat ik er een minuut naast

 7. escobar said

  Wat ik maar bedoel: doe d’r wat aan Moloman!

 8. Paddy said

  Heerlijke serie, Maxster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: