Hoe de NOS zout in Kramers wonden strooide, maar met geen woord repte over het Zuid-Koreaanse schaatswonder Lee

maart 1, 2010

Sven Kramer kijkt gedwongen naar zijn nederlaag.

Waarschijnlijk was al een half jaar geleden besloten dat Sven Kramer op zondagochtend half tien Nederlandse tijd bij Dione de Graaff aan tafel zou plaatsnemen, om terug te kijken op de Olympische Spelen in Vancouver, dat reeds ver voordat de eerste Zamboni het ijs zou verpesten tot Svencouver was gedoopt. Het kon niet anders of dit zouden de Spelen van Sven Kramer worden. Die drie gouden plakken zaten al in de pocket. Maar dat was buiten Gerard Kemkers gerekend. Ook al was hij de beste van het veld, uiteindelijk won Sven Kramer slechts één in plaats van drie gouden medailles. En moest de NOS die zondagochtend iets anders verzinnen.

Hoe konden ze onze tragische Olympische Held op de laatste dag van de Spelen toch nog in het zonnetje te zetten? Door hem uitgebreid te complimenteren met zijn volwassen reactie op zijn diskwalificatie ten gevolge van de desastreuze wisselaanwijzingen van Gerard Kemkers. En zo kwam het dat Sven Kramer niet keek naar zichzelf die drie keer een gouden medaille won, maar naar zichzelf die aan interviewer Bert Maalderink op rustige toon vertelde dat hij ontgoocheld was. Wij zagen niet alleen Sven Kramer die met Bert Maalderink praatte, in splitscreen zagen wij tevens Sven Kramer die keek naar Sven Kramer die met Bert Maalderink praatte.

Even later moest Sven Kramer naar een compilatie van alle hoogte- en dieptepunten kijken. Weer keken wij naar een opgedeeld scherm waarin wij links Sven Kramer zagen kijken naar wat wij rechts zagen. En wat zag Sven Kramer? Hij zag zichzelf goud winnen, hij zag anderen goud winnen, hij zag zichzelf fout wisselen, hij zag zichzelf zijn bril weggooien, hij zag zichzelf in zak en as zitten terwijl hij getroost werd door Gemser, hij zag die Koreaan met een Koreaanse vlag een ereronde maken, hij zag Marc Tuitert goud winnen, hij zag de ploegentijdrit mis gaan. Wat hij niet zag was hoe hij zelf naar die beelden keek. Dat zagen wij als kijker wel en wat wij zagen was een Sven Kramer die dat allemaal niet wilde zien. We zagen hem wegkijken, we zagen hem zijn ogen sluiten, we zagen hem naar een houding zoeken. Wat deden ze hem aan. Hij kon het niet geloven. Denken ze nu echt dat het leuk is om hier naar te moeten kijken? Wat doe ik hier, dacht hij.

De editors van de NOS hadden zich weer eens goed uitgeleefd en een en ander extra dik aangezet met een betekenisvol nummertje. Nu ik het er toch over heb: ik ben tijdens deze Olympische Spelen een beetje misselijk geworden van al die filmpjes, gemaakt door editors die menen mee te dingen naar de Oscar voor meest sentimentele montage. Alsof je op een dieet gezet wordt van mierzoete taarten, vervaardigd uit lang houdbare nepslagroom en stukjes blikfruit in dikke drilgelei. Je werd doodgegooid met filmpjes vol met slomo’s en bombastische strijkers die onderbroken werden door dramatisch commentaar van de verslaggevers, wat dan idealiter eindigde met het podium en een door paukenslagen begeleide traan.

Nu moest Sven Kramer dus ook naar zo’n filmpje kijken. Terwijl hij daar geen zin in had. Dione de Graaff vroeg na afloop trots wat hij ervan vond om het allemaal zo terug te zien. Sven Kramer slikte zijn woede in en glimlachte zo waar. Ja, als je er zo naar keek, dan was het toch wel mooi geweest.

En ze babbelden nog even verder. Het vreemde was dat er met geen woord gerept werd over de man die tweede werd op de vijf kilometer en goud won op de tien. De Koreaan Lee. Die voormalige short-tracker had drie keer in zijn leven tien kilometer op een klapschaats gereden en toch reed hij de winnende tijd. Oké, als Sven Kramer niet gediskwalificeerd was geweest, was die Koreaan tweede geworden. Maar ook dan zou het een prestatie zijn geweest waarbij stil zou moeten worden gestaan. Want Sven Kramer, de onaantastbare Sven Kramer, de onoverwinnelijke Sven Kramer, de Sven Kramer die nooit een tegenstander van formaat had, die Sven Kramer heeft er nu dus wel een tegenstander van formaat bij. Wie weet wat die Zuid-Koreaan kan als hij een jaar lang tien kilometers rijdt. Wie weet wat al die short-trackers kunnen als ze de overstap maken naar lange-baanschaatsen. Wie weet zijn wij dan als schaatsnatie helemaal nergens meer. Wie weet is Sven Kramer dan nergens meer. Het was alsof de NOS dat niet wilde weten. Als niemand het er over heeft, gebeurt het niet.

Advertenties

7 Reacties to “Hoe de NOS zout in Kramers wonden strooide, maar met geen woord repte over het Zuid-Koreaanse schaatswonder Lee”

 1. FrankvanHof said

  Verbazend inderdaad dat iemand na 3 wedstrijdjes bijna beter is dan NL’s doorgefokte superschaatser. Ik trok ook al de conclusie dat er geen woordgrapjes gemaakt hoeven te worden over de Sven – Sotsji combinatie.

 2. Xiwel said

  Als je de 9969metertijd van Kramer omrekent naar 10km, dan was het verschil met Lee maar een dikke seconde. En dan te bedenken dat Lee in de laatste bocht gehinderd werd door een andere Nederlander.

  Dit kon wel eens de laatste kans geweest zijn voor Kramer op Olympisch goud. Lee schaatst binnen de kortste keren onder de 10 minuten.

 3. Ik blijf me maar steeds verbazen over het dopingbeleid. Het lijkt me zéér vreemd dat op het gebied van het alpineskiën en het langlaufen ontzettend vaak doping wordt aangetoond, en in het schaatsen nauwelijks ooit. Bob de Jong zei tegen het eind van het Olympisch toernooi dat hij buiten het Olympisch dorp was gaan wonen, onder meer omdat hij dan minder gecontroleerd zou worden.
  Tekentje aan de wand, zou ik denken.

 4. Max J. Molovich said

  Xiwel, dat had ik me inderdaad ook al bedacht, dat Kramer twee binnenbochten meer had gereden en dat het verschil een stukkie minder groot zou zijn geweest als hij die foute wissel niet had gemaakt. Misschien is het zelfs een complot. Hadden Kemkers en Kramer de foute wissel tot in de puntjes voorbereid, opdat alle aandacht naar Kramer zou uitgaan en niet naar het wonder Lee. Gediskwalificeerd worden en toch de sterkste zijn is beter dan net een seconde sneller zijn dan iemand die pas drie keer in zijn leven tien kilometer heeft gereden.

  En de NOS zit mee in het complot, want die doen net alsof Lee helemaal niet bestaat, of in ieder geval: alsof zijn gouden medaille er niet toe doet. Zo heb ik bijvoorbeeld ook nog geen interview met Lee gezien. En de enige die ik heel even over Lee heb horen praten (als in: Kramer heeft er nu een geduchte tegenstander bij en zijn hegemonie is niet meer vanzelfsprekend), was Ria Visser, maar die werd gelijk gesandwitcht door het duo Mart & Bart. De opmerking werd genegeerd.

  Kortom, de NOS heeft haar journalistieke taak verzuimd, is weggelopen van haar plicht. Het ging alleen nog maar over de wissel en hoe professioneel onze kampioen had gereageerd. Hij was volwassen geworden. Wat waren we blij voor hem.

  Wat betreft doping, Ben, daar durf ik niets over te zeggen. Wat mij zeer vreemd lijkt is dat de schaatsers niet zouden worden gecontroleerd op dopinggebruik. Of zouden de schaatsrijen zodanig gesloten worden, dat die controles helemaal niet plaatsvinden, of dat de uitslagen worden verzwegen? Misschien is er wel een soort schaatsmaffia, die de schaatssport naar buiten toe puur en onschuldig wil houden. En dan ineens klapt het uit elkaar. En blijken al die schaatshelden van weleer onder de EPO te hebben gezeten. Krijg je van die dramatische toestanden als in Amerika met baseball.

 5. bram said

  Sven Kramer moet een jaar lang gaan short tracken: dan wordt hij ook zo sneller, zo niet nog sneller. En hij heeft al aangegeven het stuur te gaa nwillen omgooien, dus misschien is dit wel wat hij in gedachten heeft. If you can’t beat them, join them! Het blijft wel een ontzettende broekafzakker dat al die gewedlige trainigsschema’s van die Ollanders het afleggen tegen een beetje shorttracken als voorbereiding…

 6. avalonicus said

  Je maakt je een beetje druk om niks. Hij is geen onaantastbare religie…

 7. Molovich said

  Zo wordt ie wel min of meer door de NOS behandeld. En onze toekomstige koning noemde de foute wissel een ‘nationale ramp’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: