Bedankt, Gerard Kemkers

februari 24, 2010

Kramer vs Kemkers

In De Wereld Draait Door zag ik gisteren een fragment uit de Judas Passion, geschreven door componist Egon Kracht. De Judas Passion is gebaseerd op het Evangelie van Judas, waarin de verrader Judas Iskariot de held is, omdat zonder hem Jezus van Nazareth nooit aan het kruis zou zijn genageld om voor onze zonden te sterven. In de Judas Passion smeekt Jezus om verraden te worden. Judas offert zich op, opdat Jezus zich op kon offeren. In een iets andere orde gebeurde hetzelfde toen schaatscoach Gerard Kemkers zijn pupil Sven Kramer naar de binnenbaan stuurde.

Nu zult u zeggen: maar door die foute wissel van Sven Kramer zijn onze zonden toch niet ineens weggewassen? Nee, dat vermoed ik ook niet (hoewel je nooit weet natuurlijk, het zou wat zijn). Maar Kramers foute wissel doet veel meer met ons, als schaatsminnende natie, dan de zoveelste gouden medaille. Dit wordt een mijlpaal, een legendarisch ijkpunt. En het is geen sullig ijkpunt, zoals dat van Hilbert van der Duim die een ronde te vroeg dacht dat zijn vijf kilometer erop zat, en door een commentator die niet door hem te horen was werd toegeschreeuwd dat hij nog een rondje moest. Dat was meer tragikomisch dan tragisch. Slapstick misschien zelfs. Wat gisteren gebeurde was wel echt een tragedie. Vooral ook omdat het niet Kramers eigen fout was, maar die van zijn coach, Gerard Kemkers.

De NOS had de camera ook op Gerard Kemkers gezet. Sven Kramer is net langs geweest. Kemkers kijkt naar het scoreboard, hij schrijft wat op z’n white board, dop van de stift in zijn mond, hij kijkt, kijkt een andere kant op, houdt het white board voor zich en wijst dat Kramer naar binnen moet. Diezelfde ronde ziet hij dat er iets niet klopt. Hij vraagt iets door zijn portofoon. En in de rondes erna sterft hij duizend doden, maar blijft hij, lijkbleek inmiddels en volkomen lusteloos, Kramer aanwijzingen geven. Kramer, zo vertelde hij in een interview achteraf, had al door dat er iets niet klopte. Hij hoorde het aan het publiek. Misschien bleef hij doorrijden tegen beter weten in. Misschien bleef hij doorrijden omdat hij hoopte dat het toch nog goed zat. Maar ik denk dat hij al wist dat er iets niet klopte en dat dit de schuld van Gerard Kemkers was. En toch gooide hij aan het eind zijn armen in de lucht. Of zouden beiden dit toneelstukje zijn blijven voortzetten omdat ze niet wisten hoe dit te beëindigen?

Het lijkt mij dat Gerard Kemkers deze fout nooit kan goed maken. In ieder geval niet voor zichzelf. Daarom wil ik via deze weg Gerard Kemkers een hart onder de riem steken en hem vanuit de grond van mijn hart bedanken. Bedankt, Gerard, dat je Sven Kramer de verkeerde baan hebt opgestuurd. Het zal zijn carrière extra glans geven, het maakt deze Olympische Spelen extra memorabel, het maakt gisteravond om nooit te vergeten en de enige die er echt last van heeft, ben jij.

Advertenties

7 Reacties to “Bedankt, Gerard Kemkers”

 1. cole said

  Bij Hilbert van der Duim denk ik altijd aan vogelpoep:

  In 1981 viel hij op de 10 kilometer van het Europees kampioenschap en liep daardoor de titel mis. Achteraf verklaarde Van der Duim gevallen te zijn over vogelpoep. Een bewering die, zo verklaarde hij later, niet waar was geweest. (wiki)

 2. Bob said

  Het haalt het nog niet bij 1974, maar het komt in de buurt.

 3. Molovich said

  Ook al van die slapstick. Vogelpoep. Je moet er maar op komen.

 4. Patrick said

  Leuk verhaal, ben ik wel mee eens. Wat grappig dat die Molovich naast al zijn grappen op Twitter ook een serieus artikel maakt. Lichtelijk (positief) verrast!

 5. Rigo Reus said

  Nou, Gerard heeft Sven in ieder geval niet, om bepaald redenen, tegen een geparkeerde Zamboni aangezet – toch?
  En wat lees ik nu, grappen op Twitter? Moet ik daar tegenwoordig ook rondhangen?

 6. Molovich said

  Leuk medium hoor, Twitter. Soort cafeetje. Where everybody knows your name, and they’re always glad you came. You wanna be where you can see,
  our troubles are all the same.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: