Constipatie

januari 13, 2010

Jan Peter Balkenende moet poepen.

Jan-Peter Balkenende zat op de wc. Zoals gewoonlijk wilde het niet komen. Alle begin is moeilijk, zei Balkenende tegen zichzelf. Hij had het rapport van Davids op de grond gelegd. Zo las hij het makkelijkst op de wc. De ellebogen steunend op de blote knieën. De stropdas die voor de pot langs bungelde.

Balkenende snoof krachtig. Geen beweging. Hij voelde dat het naar buiten wilde, het kopje drukte er tegenaan, maar hoe hij ook perste, het kwam geen millimeter verder. Soms lukte het wel een paar dagen niet.

Nu was hij niet de enige in deze branche die hier last van had. Balkenende had zich laten vertellen dat de meeste grote wereldleiders moeite met hun stoelgang hadden. Gordon Brown stond bekend om zijn opstoppingen. Sarkozy ook. Alleen lieden als Silvio en George W. fladderen zonder darmproblemen door het leven. Hij had het onderwerp wel eens ter sprake gebracht bij Bush. Maar die wist niet waar hij het over had. What do you mean, had hij met die oprecht verbaasde ogen gevraagd. Constipation? Het leek wel alsof hij het woord niet kende. Gelukkig viel Cheney hem bij. Die had het ook. En Powell had er regelmatig last van. Zelfs Condoleezza Rice bekende toen dat ze geregeld langer dan een kwartier op de wc moest doorbrengen. En nadat zij haar bekentenis had gedaan, schreeuwde Jaap de Hoop Scheffer enthousiast dat hij ook zo’n moeite met poepen had, dat er laatst zelfs wat bloed meekwam. Maar dat was nu net informatie waar niemand op zat te wachten.

Ach, Jaap de Hoop Scheffer, hij wil zo graag met de groten meedoen. En altijd slaat hij door. Had Balkenende dat in 2002 beseft, dan had hij het nooit zo lang helemaal aan hem overgelaten. Dan had hij al veel eerder de regie gepakt.

Het was trouwens op deze plek waar de rolverdeling besproken was. Precies op deze wc zat Balkenende toen. En op de wc ernaast zat Jaap. Ze hadden net persoonlijk met Powell contact gehad. Powell had op de luidspreker gestaan. Jaap had het woord gevoerd. Balkenende had alleen maar zo nu en dan ‘off course’ en ‘that is correct’ geroepen. Jaap had z’n gebruikelijke strooppot over het gesprek uitgesmeerd. Nadat Jaap glunderend had toegezegd de Verenigde Staten in alles te zullen steunen en zij de hoorn hadden neergelegd, waren ze beiden naar de wc gesneld.

“JP”, had Jaap gezegd terwijl ze naast elkaar op het porselein zaten. Een dun wandje scheidde hen.
“Ja?”, had JP geantwoord.
“Wat vind jij?”, vroeg Jaap.
“Het is jouw dossier”, had JP gezegd.
“We moeten laten zien dat we trouw zijn”, zei Jaap.
“Dan doen we het zoals jij vindt dat we het moeten doen”, zei JP.
“Oké”, zei Jaap.
En nadat Jaap de Hoop Scheffer dat had gezegd, voelde Jan Peter Balkenende hoe alles naar buiten vloog. De ware verlossing.

Terwijl hij zijn handen stond te wassen, hoorde hij Jaap doortrekken. “Au”, zei Jaap.
“Wat is er?”, vroeg Balkenende bezorgd.
“Ik schiet bij het opstaan in m’n trans-Atlantische reflex.”

Daar hadden ze hard om gelachen. Toen. Nu zat hij met dat rapport voor zich. Wat een onzin. Alsof zij weten wat leiderschap is. Men dient vastberaden te zijn en zich bij zijn standpunten te houden. Dat is karakter. Hij zou ze zo wel even de waarheid vertellen. Jan Peter Balkenende perste dat het een aard had, maar er kwam geen beweging in.

Advertenties

3 Reacties to “Constipatie”

 1. Paddy said

  Prachtig! Ben oprecht ontroerd! Dacht alleen even dat u bedoelde dat JP en Jaap terwíjl ze op het porselein zaten, Colin op de speaker hadden staan. Vond dat eigenlijk wel een hilarisch beeld, twee van die verwoed persende mannetjes die de trans-Atlantische band aanhalen.

 2. Ellen said

  Zeeuwse bolussen verdommen het uit draaikonten te komen.

 3. Molovich said

  Ik vind het altijd wel lekker heilzaam, je je leiders poepend voor te stellen.

  Het zou inderdaad een hilarisch tafereeltje zijn, Jaap en JP die al persend Powell te woord staan. En dat Powell dan op een gegeven moment zegt: “Wat klinken jullie hol trouwens. Het galmt nogal. Zitten jullie op d wc of zo?” En dan The Hoep Shafer die zegt: “Euh, by no means. Of course not.”En dat ze daar later heel hard met z’n tweeën om moeten lachen.

  Hilarisch, inderdaad. Met niet erg realistisch hè, Paddy.

  Ga ik nu ook even een zeeuwse bolus uit m’n kont draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: