Sint Nikolaas Triptiek, aflevering 2: Wie rijk is krijgt alles, wie arm is krijgt niks

november 30, 2009

Sint mept er op los.

Ja jochie, had je pa maar een goede baan moeten hebben. De Sint houdt niet van arme kindjes.

Vorige week woensdag, in aflevering 1 van deze driedelige serie wetenschappelijke artikelen, heb ik het gehad over hoe wij om zouden moeten gaan met de vaststelling dat Zwarte Piet een neger is, vrijdag ga ik het hebben over het Sinterklaasfeest als religieuze vuurdoop en vandaag kijk ik in het tweede deel van deze serie wetenschappelijke artikelen naar de dieper liggende betekenis van ons favoriete volksfeest. Wat leert de Goede Lieve Sint ons nu eigenlijk?

Op pakjesavond kloppen talloze kinderhartje vol verwachting op wat komen gaat. Men heeft de buurman gecharterd om hard op de deur te bonken en diezelfde buurman strooit vervolgens verwarring met een pepernotenregen in de hoop dat eerder genoemde kinderen eerst als dwazen achter al het snoepgoed aanrennen zodat ze niet meteen naar de deur stormen om daar een juten zak aan te treffen en de buurman die zich zo spoedig mogelijk uit de voeten maakt. Nadat het grut een groot deel van de pepernoten bijeen heeft geraapt en dankzij deze therapeutische bezigheid van de ergste schrik bekomen is, herinnert men zich ineens dat die juten zak moederziel alleen buiten staat. En men rent naar de deur.

Als de wereld in elkaar zou zitten, zoals men ons belooft, treffen stoute kinderen een zo goed als lege zak aan en lieve kinderen een zak die uitpuilt van de cadeaus en het lekkers.

Zoals u weet zit de wereld anders in elkaar. In het echte leven zijn het vooral rijke kinderen, ongeacht hun ettertjesgehalte, die een volle zak mee naar binnen mogen slepen en arme kinderen, hoe lief ze ook zijn geweest, die al na een cadeautje of twee en een halve chocoladeletter klaar zijn met hun heerlijk avondje. En de dingen die ze krijgen, zijn ook nog eens dingen die ze net nodig hebben. Een warme trui of zo. Of een broodtrommeltje voor op school. Met de belofte dat ze een half jaar later voor hun verjaardag de bijbehorende drinkbeker krijgen.

Arm gezinnetje.
De ouders van Cindy hebben het niet breed. Daarom heeft Cindy van Sinterklaas het vorige kapsel van haar moeder gekregen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo heeft mijn lief wel eens Sinterklaas gevierd bij een familie waar het ouderschap werd gedeeld door twee gerenommeerde pedagogen, die over het nodige geld beschikten en die middels het aantal cadeautjes heel duidelijk lieten merken welke van hun kinderen zij het liefst vonden. Het uit een of ander Zuid-Amerikaans land geadopteerde zoontje was het stoutst geweest. (Hij had, een jaar of twaalf oud, de trouwring van zijn pedagogische moeder gejat en aan een meisje gegeven waarop hij verliefd was.) Als straf moest hij buiten in de kou staan, terwijl de familie binnen pakjesavond aan het vieren was. Halverwege belde hij nog aan om te vragen of hij niet binnen mocht komen (hij beloofde stilletjes in een hoekje te zitten), maar de smeekbede mocht niet baten. Men wilde het binnen graag gezellig houden. De kaarsenstandaard die mijn lief die avond van de Goede Sint kreeg, prijkt nog steeds op onze piano om ons te herinneren aan het onrecht in deze wereld.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er natuurlijk ook minder bedeelde gezinnen die zichzelf jaarlijks gigantisch in de schulden werken om die X-Box maar te kunnen betalen waar de jongste nu al drie weken zonder ophouden om aan het krijsen is (een mentaliteit die de hele westerse wereld onlangs in een economische crisis heeft gestort). Maar over het algemeen kan men toch wel onomwonden stellen dat rijke kinderen veel cadeautjes krijgen en arme kinderen weinig. En dat ware misschien niet zo heel erg geweest als al die kinderen dat maar niet van elkaar te weten kwamen.

Wellicht dat de voortschrijdende sociale segregatie de schade vandaag de dag enigszins beperkt, maar toen ik nog in Sinterklaas geloofde en ik en mijn klasgenootjes de zesde december onze mooiste cadeautjes traditiegetrouw meenamen naar school, sprongen de verschillen behoorlijk in het oog. Dan kon het zo gebeuren dat Roderick, wiens vader een hoge functie bij Shell bekleedde, met zijn net gekregen radiobestuurbare helikopter een klopjacht had ingezet op Michael in een poging diens door Sinterklaas zelf gebreide mutsje van zijn door vitaminegebrek dun behaarde schedeltje af te vliegen. Dat de ouders van Michael nog jaren hebben krom gelegen omdat hun zoon zo stom was geweest om met die helikopter in zijn nek tegen een blinde muur op te lopen, maakt het er allemaal niet fraaier op.

Nu kunnen wij hieruit concluderen dat het Sinterklaasfeest ons al heel vroeg leert dat de wereld fundamenteel onrechtvaardig in elkaar zit. Dat wij niet allen gelijk worden geboren en dat wij dat maar hebben te accepteren. Sinterklaas houdt nu eenmaal meer van rijke kindjes dan van arme kindjes, hoe braaf je bent maakt niet uit. Sinterklaas is een opportunist die bij rijke kindjes in het gevlei probeert te komen. Wie rijk is krijgt lekkers, wie arm is krijgt niks, zou dan de zin moeten luiden in de klassiek geworden aria ‘Hoort wie klopt daar kind’ren’. Maar zo luidt de zin niet. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe, wordt ons voorgehouden. En omdat kinderen gemiddeld tot hun zevende jaar er heilig van overtuigd zijn dat het Sinterklaas zelve is die hen van cadeautjes voorziet, krijgen kinderen totdat ze van hun geloof vallen elk jaar ingepeperd dat rijke kinderen liever zijn dan arme kinderen. Met een profetie die zichzelf in vervulling laat gaan tot gevolg: arme kinderen concluderen dat ze stout zijn en gaan zich ook zo gedragen. En voor je het weet handelen ze in drugs, beroven ze oude vrouwtjes van hun tasjes en verhuren ze hun twee jaar jongere zusje voor een mobieltje die ze vervolgens weer verpatsen. Allemaal in de hoop ooit rijk te zijn zodat Sinterklaas wél van hen zal houden.

Advertenties

7 Reacties to “Sint Nikolaas Triptiek, aflevering 2: Wie rijk is krijgt alles, wie arm is krijgt niks”

 1. Rigo Reus said

  Schokkend,(maar echt!) die pedagogische moeder, of: hoe krijg je het voor mekaar dat een kind de viering van Sint voortaan (altijd)associeert met uitsluiting. Dan toch liever River (drie jaar) in pyjamaatje op zoek naar Sint.
  Die kandelaar kan d’r niks aan doen natuurlijk, maar stukslaan als symbolisch gebaar, dat is misscien een overweging?
  http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article5474814.ece/River-%283%29-in-pyjamaatje-op-zoek-naar-sint-

 2. Molovich said

  1)Het betreffende geadopteerde kind is inmiddels wat ouder en zit, geloof ik, in een sekte.
  2) Aandoenlijk verhaal, maar wie noemt z’n kind nu River? Ja, vader en moeder Phoenix, maar dat is ook niet goed afgelopen.

 3. ozymandias said

  Dit betoog is een moderne variant op de etiketteringstheorie uit de criminologie. De stelt: mensen gaan zich als crimineel gedragen zodra ze als zodanig geetiketeerd worden (in dit geval door Sinterklaas).

  De etiketteringstheorie is nuttig om te verklaren hoe criminaliteit gereproduceerd wordt, maar zegt niets over hoe het verdraaide proces ooit ontstaan is. Wat was er eerder, het kip of het ei?

 4. cole said

  Is River de roepnaam van Georgiana Little River?

 5. Rigo Reus said

  Tegenwoordig is ook een item met Sinterklaas: de foute letter.

 6. Molovich said

  Je hebt wel eens een B in plaats van een R gekregen, Rigo?

 7. Rigo Reus said

  Nee Chimsky, je hebt de Novib/Oxfam (?)en dat soort clubs, zij promoten de goeie chocoladeletters, maar dat doen ze naar mijn smaak iets teveel vanuit een standpunt van: wij zijn goed en dus zijn jullie fout. Ik miste de humor in hun campagne. Het was toch een kleine moeite geweest om de HEMA (en anderen) berispend aan te spreken in dichtvorm, bijvoorbeeld. Maar nee, die wijsvinger in de advertenties, en dat belerende toontje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: