Dirk Scheringa en de Late Bezoekers van Pompeï

oktober 15, 2009

De late bezoekers van Pompeï

(Origineel afkomstig van de Carel Willink Catalogus)

Dirk Scheringa liep naar de Dirk Scheringa Weide om de Dirk Scheringa Schapen te voeren. Zo begon elke Dirk Scheringa Ochtend.

Dan werd Dirk Scheringa wakker in het Dirk Scheringa Bed onder zijn Dirk Scheringa Deken. Dan gaf hij zijn Dirk Scheringa Vrouw (Baukje Scheringa) een Dirk Scheringa Zoen (droog doch liefdevol) en trok hij zijn Dirk Scheringa Badjas en zijn Dirk Scheringa Geitenwollen Sokken aan om naar de Dirk Scheringa Keuken te lopen en gapend een Dirk Scheringa Uitsmijter te maken (drie eieren met kaas, spek en bloedworst).

Tijdens het nuttigen van het Dirk Scheringa Ontbijt keek Dirk Scheringa naar de laatste uitzending van Dirk Scheringa TV (een door het hoofd beveiliging gemaakte montage van de die nacht gemaakte beelden van de bewakingscamera’s rond het Dirk Scheringa Huis, het Dirk Scheringa Museum, het Dirk Scheringa Stadion en het hoofdkwartier van de Dirk Scheringa Bank).

Nadat hij nog even door de Telegraaf had gebladerd, trok Dirk Scheringa zijn Dirk Scheringa Klompen aan en begon hij zijn wandeling naar de Dirk Scheringa Weide. In wezen was dit het mooiste moment van de dag. Zo verwachtingsvol als zijn schapen op hem stonden te wachten. Zo bevredigend om ze hun voer te geven. Zo dankbaar als de schapen stonden te eten. Allemaal vredig naast elkaar. Geen ruzie, de voederbak was groot genoeg voor alle schapen. En de Dirk Scheringa Schapen wisten na al die jaren dat ze niet te kort hoefden te komen. Arme schapen, dacht Dirk Scheringa. Donkere wolken pakten zich samen boven de Dirk Scheringa Weide.

Hij had naar gedroomd die nacht. Hij liep rond in het Dirk Scheringa Museum. Maar alle muren waren kaal. De net iets wittere plekken gaven aan waar zijn schilderijen hadden gehangen. Zijn voetstappen galmden in het lege gebouw. Hij stapte de Carel Willinkzaal in. Ook de Carel Willinkzaal was leeg. Op één schilderij na. Late Bezoekers van Pompeï. Gek, want dat schilderij had Dirk Scheringa nooit weten te bemachtigen. Voor z’n neus weggekaapt door die vervloekte bloedzuigers van ING. Ze hadden het gedaan om hem te pesten, dat wist hij zeker. Want de kunstinkoper van de ING keek neer op het magisch realisme van Carel Willink. Dat vond hij kitsch. En toch had hij het gekocht, om het vervolgens te schenken aan de Kunsthal in Rotterdam. Omhoog gevallen paardenworstendraaier.

Dirk Scheringa stapte op het schilderij af. Daar stonden ze, de late bezoekers van Pompeï. Op de achtergrond een souverein rokende Vesuvius. Maar er klopte iets niet. Dirk Scheringa kwam nog dichterbij en deed z’n leesbril op. Op de voorgrond stond Nout Wellink hem aan te kijken met die arrogante, zelfgenoegzame kop van ‘m. Als een ober die op je neer kijkt omdat je je biefstuk graag goed doorbakken hebt. Daar links stond Wouter Bos. Met z’n schijnheilige ik-had-het-graag-anders-gezien-maar-ik-had-geen-keus-kop. En daar stond Frank de Grave met de rug naar ‘m toegekeerd. En wie stond daar rechts achteraan? Zijn grote vriend Gerrit Zalm. Keihard te lachen, als een wanhopige hyena.

“Straks is alles weg”, zei Dirk Scheringa tegen zijn vreedzaam etende schapen terwijl hij nog wat voer in de bak verspreidde. “Dan heb ik alleen mijn naam nog.”

Advertenties

18 Reacties to “Dirk Scheringa en de Late Bezoekers van Pompeï”

 1. MMaas said

  En staat die verduvelde Zalm daar nou tegen een pilaar te pissen? Die man kent ook helemaal geen schaamte…!

 2. Molovich said

  Nu je het zegt. Met z’n handen in z’n zakken. Als de eerste de beste corpsbal.

 3. MMaas said

  Dirk Scheringa is een Dirk Scheringa Kunstje geflikt. Zoveel is zeker!

 4. Rigo Reus said

  Vond als kind dat hele Bibelebonse (op die Bibelebonse berg pap eten met een Bibelebonse nap, brrrr, een nap) altijd maar eng, die kinderen waren vast verdoemd.

  Nog tip voor leuk baantje
  http://www.vn.nl/Service/Vacatures.htm

 5. cole said

  Frits van Egters? Leeft die nog?

  Hier is voor Rigo de sleutel van de bibelebontse berg:

  Op de Bibelebontse berg
  staat een bibelebonts huis
  in dat bibelebontse huis
  wonen Bibelebontse mensen
  En die Bibelebontse mensen
  Hebben Bibelebontse kinderen
  En die Bibelebontse kinderen
  Eten Bibelebontse pap
  Met een Bibelebontse lepel
  Uit een Bibelebontse nap!

 6. Molovich said

  Lakeman schittert. Door afwezigheid. Bedacht ik me net. Of is Lakeman de rokende vulkaan?

 7. OZ said

  Dit is master.
  Ik dacht nog “zal ik iets schrijven over de DSB? Ach nee, Molovich doet dat veel beter.”
  En bingo.

 8. Max Molovich said

  Op de Dirk Scheringa berg
  staat het Dirk Scheringa huis
  in dat Dirk Scheringa huis
  woont Dirk Scheringa
  en die Dirk Scheringa
  heeft een Dirk Scheringa Vrouw (Baukje)
  en die Dirk Scheringa Vrouw (Baukje Dus)
  heeft een Dirk Scheringa Hondje (Frisia)
  en dit Dirk Scheringa Hondje
  eet Dirk Scheringa pap
  uit een Dirk Scheringa Hondenvoerbakje
  met rond zijn hoofd zo’n grote ik-mag-dirk-scheringa-niet-bijten-kap

 9. cole said

  Baukje de Vries –echtgenoot: de rijke mecenas Dirk Scheringa- uit Driezum (offisjeel Frysk, Nederlânsk: Driesum), gemeente Dantumadeel, eigenaresse van de adellijke heerlijkheid: ‘Rinsma State, Van Sytzama tot Scheringa’.
  ,Miskien dat de minsken it wol spitich fine dat Rinsma State net meer frij tagonklik is. Mar as ik de Driesumers sa praten hear, dan oerhearsket dochs it gefoel dat it moai is dat Rinsma State der no wer sa moai bystiet.”
  De Sint-Luciavloed van 1287 lijkt nog steeds niet helemaal verwerkt; oh nee.. de Scheringa’s komen uit Grijpskerk en Kommerzijl.

  Driezum? Staat daar niet de Herfoarme Tsjerke van “De hoofdsom van de leer des Heiligen Doops” ?

  OMG Is Baukje de Godmother van Q!?

 10. Rigo Reus said

  Dirk Scheringa in Wollewei

 11. Sjaakie Sjon said

  sja.. word er niet warm van..

 12. Beste redactie,

  Hoewel de plaat over Scheringa leuk gevonden is,
  hoop ik dat u toestemming hebt gekregen van de maker en of de beheerder
  van het werk.

  Dit zomaar gebruiken zonder toestemming kan leiden tot een claim.

  met vriendelijke groet, gonny van oudenallen

 13. GsKlukkluk said

  Zeg Gonnie, hou een sop

 14. Marnix said

  Mevrouw van Oudenallen, kunt u zich misschien even dienstbaar gaan maken aan de maatschappij zónder zout op slakken te leggen? Voor dit soort reacties is het woord ‘pathetisch’ uitgevonden.

  Driewerf foei!

 15. Molovich said

  Waarde mevrouw van Oudenallen,

  Beste Gonny,

  Volgens mijn juridisch adviseur valt bovenstaande afbeelding onder het recht een parodie van een werk te mogen maken. Zolang ik duidelijk de naam van de schilder onder het werk heb vermeld, is dit geen inbreuk op het auteursrecht. Volgens mij is voor iedereen duidelijk dat het origineel van Carel Willink is, dus ben ik niet in overtreding.

  Hartelijke groet,

  Uw Max

 16. cole said

  Wij volstaan voorlopig met het vermelden van het relevante artikel 18b van de Auteurswet:

  Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd de openbaarmaking of verveelvoudiging ervan in het kader van een karikatuur, parodie of pastiche mits het gebruik in overeenstemming is met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is.

  Daarbij zij nog aanvullend opgemerkt dat in het onderhavige geval het gebruik ruimschoots ‘redelijkerwijs’ in overeenstemming is met hetgeen geoorloofd is naar de regels van het maatschappelijk verkeer:
  de humoristische bedoeling, het ontbreken van concurrentiemotieven en het ontbreken van verwarringsgevaar,
  zodat de dagvaarding met het volste vertrouwen tegemoet wordt gezien.

  Zijn juridisch adviseur.

 17. Molovich said

  Dank, Cole. Ergens wel jammer dat het waarschijnlijk niet zo ver gaat komen. Ook jammer dat Gonny niet meer in de Tweede Kamer zit. Dan had ze aan minister Plasterk kunnen vragen of hij bekend is met de auteurswet en dat deze vol met gaten zit.

 18. cole said

  Wij zijn verheugd u te kunnen mededelen dat in deze zaak, vanwege onze langjarige vriendschappelijke onderlinge relatie, slechts het sterk gemodereerde Lakemann Prix d’Ami uurtarief van € 295,- aan u in rekening zal worden gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: