BLS 2.9.4: De Tien Geboden

oktober 13, 2009

Mozes en z'n stenen tafeltjes

Gisteren is wielrenner Frank Vandenbroucke op 34-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longembolie. Hij was op vakantie in Senegal. Wie viert nu ook vakantie in Senegal, was het eerste wat ik dacht. Arme jongen was het tweede wat ik dacht.

VDB had moeten uitgroeien tot de nieuwe Eddy Merckx. Om alvast in de jusite stemming te komen, leek het sommige Belgen een goed idee om hun grootste wielerbelofte maar vast God te gaan noemen, naar de schepper van alles. Geen goed idee natuurlijk, want menselijker dan VDB worden godenzonen niet vaak gemaakt. Na de nodige veelbelovende hoogtepunten ging het bergafwaarts met VDB. Ik weet niet of VDB in het wielrennen een goed daler was, in het leven was hij dat in ieder geval wel. De laatste jaren kwam VDB volgens mij vooral in het nieuws dankzij dopingschandalen en een mislukte zelfmoordpoging.

Van God de wielrenner is het ene klein stapje naar God de schepper. In 2002 werd er bij VDB thuis doping gevonden. VDB beweerde dat de pillen voor zijn hond bestemd waren (Humo-cartoonist maakte toen deze geniale cartoon). Daarmee is het een kleine stap naar nummertje negen van de Tien Geboden

9. Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.

Wielrennen is een door- en door katholieke sport. En als katholieken iets goed kunnen, is het met een stalen gezicht valse getuigenissen spreken tegen hun naasten. Ik weet niet hoeveel weesgegroetjes er tegenover staan, maar heel erg veel kan het niet zijn. Zelf ben ik bijzonder slecht in liegen. Ik heb het natuurlijk vaak genoeg gedaan, maar als ik het doe, dan heb ik het gevoel dat iedereen kan zien dat ik aan het liegen ben. Meestal is dat ook zo. Wat kijk je vreemd, zegt men dan, ben je aan het liegen? Nee, zeg ik vervolgens, maar omdat ook dit een leugen is, kijk ik waarschijnlijk nog vreemder. En dan is de ontmaskering snel daar. Dus zorg ik er zoveel mogelijk voor dat ik niet hoef te liegen.

Des te meer respect ik heb voor mensen die het wel kunnen. Het lijkt wel alsof ze een soort tweede realiteit voor zichzelf kunnen creëren, waarin de leugen de waarheid is. Zie alle dopingschandalen in de wielerij. Men speelt de hoogstverontwaardigde vermoorde onschuld wanneer men verdacht wordt Redbull++ (©Kornuit) te gebruiken. Totdat men gesnapt wordt. Dan is het: wielerbroekje uit, boetekleedje aan. En o, o, o, wat heb ik er spijt van en het zal nooit meer gebeuren, eerlijk waar, op het graf van mijn lieve moedertje, maar iedereen doet het, die en die bijvoorbeeld, die doen het ook. En dan kunnen die en die weer de hoogstverontwaardigde, vermoorde onschuld spelen. Totdat ze hun schuld niet meer kunnen ontkennen. En zelfs dan blijven sommigen proberen die tweede realiteit in leven te houden. Door bijvoorbeeld te beweren dat die middelen voor de hond bedoeld waren.

Afijn. Jammer is het wel. Want zo’n Frank Vandenbroucke is in wezen natuurlijk een goeie jongen. Je moet alleen nooit zulke baardjes laten staan. Dan gaat het onherroepelijk fout. Zie ook Marco Pantani.

10. Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn os, noch zijn ezel, noch iets, dat uws naasten is.
Het laatste gebod is een buitenbeentje. Het is het enige gebod waar je eigenlijk geen controle over hebt. Je kunt jezelf er toe dwingen om geen andere goden te eren, om Zijn naam niet te misbruiken, om de sabbat in ere te houden, om niet te doden, geen overspel te plegen, niet te stelen en om geen valse getuigenis te spreken tegen je naaste. Allemaal een kwestie van discipline, van beschaving zo u wilt. Maar andermans vrouw niet begeren, zie dat maar eens te doen wanneer je haar wel begeert. Ik heb het zelf meegemaakt, ik heb de vrouw van mijn beste vriend begeerd. Het behoort tot de zwartste bladzijde van mijn bestaan. Ik was bereid mijn beste vriend bij het grofvuil te zetten, zozeer had de begeerte mij van de juiste weg doen afdwalen. Had ik het gekund, dan had ik het uitgezet, maar het lukte niet. Hoe graag ik dat ook wilde. En eigenlijk is dat maar goed ook. Het heeft me immers gemaakt tot wie ik nu ben. Ik maak al niet zoveel mee in het leven, ik ben bij mijn geboorte niet bepaald in een emotionele achtbaan gezet. Het is meer een rustig ronddraaiend draaimolentje. Ik zit op zo’n paardje dat gestaag op en neer gaat. Achteraf gezien is het goed dat mijn paardje een keer uit de molen is gebroken en in volle galop richting het ravijn is gerend om er in een noodvaart vanaf te rennen en ter nauwe nood op de been te blijven.

Alle ellende begint met begeerte. Je neemt een lening bij de DSB om net zo’n mooie auto als de buurman te krijgen. Je begint een oorlog omdat je meer macht wil. Je vermoordt een medemens omdat je z’n portemonnee wil. Je slikt pilletjes omdat je Eddy Merckx wil zijn. Je zet de vriendschap met je beste vriend op het spel omdat je verliefd bent op zijn vrouw. Er valt niet aan te ontkomen, aan dat soort begeerte. Een onmogelijk gebod dus, het Tiende Gebod. Het vraagt ons onze menselijkheid op te geven. Als je buurman een mooier huis heeft, dan kun je niet van iemand vragen om dat niet te willen. Wat je wel kunt vragen is om deze begeerte te negeren. Maar dan had er moeten staan: Gij zult de begeerte uws naasten huis negeren. Maar dat staat er niet.

Kortom, dit is weer zo’n typische rotstreek van God, met geen ander doel dan ons, eenvoudige stervelingen, met een schuldgevoel op te zadelen. Zoiets kan je opbreken.

27 Reacties to “BLS 2.9.4: De Tien Geboden”

 1. Horst said

  Er staat me vaag bij dat VDB ook nog een keer spoorloos was en toen met een moeder van drie kinderen in een pension in Frankrijk bleek te zitten. Wat een man was het ook.

 2. assyma said

  er was al een waarschuwing uitgegaan dat je kostelijk schrijft en inderdaad!!
  ik vind zelf wel dat de ene begeerte de andere niet is, verliefd worden op iemand is iets, wat naar mijn mening volkomen buiten je om gebeurt,
  het begeren van iemands gordijnen of gordijnroede lijkt me toch een begeerte van een geheel andere orde, een begeerte die je met een klein beetje gebruik van je verstand wel zal weten te relativeren, want wat is nou een gordijnroede for gods sake!

  wat ik zo vreemd vind aan dit overlijdensbericht is omdat ik er altijd van uit was gegaan dat sport en zelfs topsport een gezonde aangelegenheid was

 3. Molovich said

  Een goed en belangrijk punt: de ene begeerte is de andere niet. Maar ik ben niet begonnen met het scheren over 1 kam der begeerte. Dat was God.

 4. Horst said

  En de ene roede is de andere niet, laten we dat vooral niet uit het oog verliezen.

 5. assyma said

  @Horst
  hahahahaha
  ik kan niet doordenken, dus dat doe ik niet

 6. assyma said

  @Chimsky/Molovich
  hoe weten we dat god dat heeft gedaan, over één kam scheren?
  denk je niet dat die discipelen die dat megaproject Bijbel onder handen hadden genomen, misschien de wel zeer genuanceerde boodschap van God lekker naar hun eigen hand hebben gezet?
  Ik bedoel als je dan toch een pen in je vuist gedrukt krijgt, lijkt het me stom als je daar dan niet creatief gebruik van maakt

 7. Max J. Molovich said

  Over dat topsport een gezonde aangelegenheid zou zijn: iedereen weet toch dat dat niet zo is.

  Wij herinneren ons ook het antwoord van Winston Churchill toen hem aan het eind van zijn leven gevraagd werd hoe hij dat toch allemaal had klaargespeeld, al die boeken schrijven, premier van Engeland zijn, schilderen, sigaren roken en dan toch zo oud worden (hij stierf op 90-jarige leeftijd). Churchill nam zijn sigaar uit zijn mond en zei: “No sports.”

 8. Max J. Molovich said

  Dit is het Oude Testament, @assyma. Daar hebben de discipelen niks mee te maken. Dit is vermoedelijk het werk van priesters, ergens uit de zevende eeuw voor Christus (als ik het mij goed herinner). Hoe de discipelen de boodschap van de zoon van God naar hun eigen hand hebben gezet, is een heel ander verhaal, voer voor mensen die er verstand van hebben, zoals Paul Verhoeven.

  Als ik het goed heb, zouden de eerste bijbelboeken (genesis en exodus) geschreven zijn door joodse priesters die in Babylon leefden. Zij hadden natuurlijk ook een dubbele agenda. Allemaal leuk en aardig, dat woord van God, het moet natuurlijk wel passen in het idee dat die priesters hadden van wat een ordentelijk te leiden leven was.

  Dus je kan inderdaad zeggen dat zij het waren die alle begeerte over één kam hebben geschoren. Maar ze doen voorkomen dat dit het woord van God is, één op één. En wie ben ik om dat al te veel in twijfel te gaan trekken? In de Bijbel Lees Sessies zie ik God als romanpersonage. En het romanpersonage God scheert hier alle begeerte over één kam. Dus God is, in de context van het boek, degene die ik dit kwalijk kan nemen.

 9. assyma said

  “No sports” valt tegenwoordig niet meer hard te maken
  je kunt aan alle natuurvolkeren zien dat zij er gezonder en aantrekkelijker (hooguit wat gerimpelder vanwege de voortdurende blootstelling aan de zon) uitzien, dan Homo Apparaticus met zijn lubberende bleke vlees

  en natuurlijk is topsport een harde aanslag op het lijf, maar het lijkt me nog altijd een gezondere bezigheid dan coke snuiven of om maar iets te noemen hyperactief te zijn op de formule 1 baan

 10. Molovich said

  Voor Formule 1 moet je behoorlijk in topvorm verkeren, wil je al die g-krachten in je nek kunnen opvangen.

  En die natuurvolkeren doen niet aan topsport. In topsport verleg je de grenzen van je lichaam. Omdat dat niet altijd snel genoeg gaat (of omdat de grens op een gegeven moment bereikt is), pakken sommige topsporters naar middeltjes die die grenzen verleggen. VDB heeft dat ook gedaan. Natuurvolkeren vragen doorgaans wat minder van hun lichaam.

  Dat je er gezonder en aantrekkelijker uitziet, hoeft trouwens ook niet te betekenen dat je gezonder bent. Waarbij ik gezondheid even wens te definiëren als een verhoogde kans om oud te worden. Churchil is oud geworden terwijl hij ongezond leefde.

 11. assyma said

  we leven in een tijd dat alles verzadigd is, elk record is al eens verbroken, de originele kunstwerken zijn al door anderen gemaakt,
  dat maakt de topsport zo fnuikend, maar dat is topsport zoals we dat nu kennen, gecommercialiseerd en daar kan ik me dan over verbazen,
  dat iets wat in beginsel heel mooi en goed is, namelijk regelmatige intensieve beweging en dan in de vorm van een spel, een wedstrijd,
  zo in de loop van de decennia, onder het juk van de uit zijn voegen barstende kapitalisme, uit de hand is gelopen, gedegenereerd zou je zelfs mogen zeggen, als je ziet hoe de sporters tegenwoordig hun lijf en geest corrumperen om maar mee te tellen

 12. Molovich said

  En dat komt dus allemaal doordat ze het Tiende Gebod niet in acht wensen te nemen. Gij zult niet begeren uws naasten vermogen om de honderd meter sneller te lopen dan gij.

 13. assyma said

  hahaha je hebt helemaal gelijk en nu houd ik er over op, anders begin dit zowaar op topsport lijken, en dat willen we niet, toch?

 14. Molovich said

  Nee, want dat is ongezond.

 15. Ik had voor een keer in mijn leven de allereerste reactie van jullie allemaal op deze tekst. Het was “Ja.”
  En nu staat het er niet. Heeft God dat gedaan?

 16. Molovich said

  Ik heb het in ieder geval niet gedaan.

 17. Dan was het Bob. Die doet dat soort dingen.

 18. assyma said

  @OZ
  God of Bob…als je iemand teveel macht geeft dan gaat ie spoken, want hoe zit dat nou met dat mysterieuze bloemetje?
  misschien moet je een gebed opzenden naar Thuringen?

 19. kom assym doe me een lol en ga snel op de echte oz-blog kijken, en dan niet bij dreigen maar gewoon

 20. kom assym doe me een lol en ga
  snel op de echte oz-blog kijken, en dan niet bij dreigen maar gewoon

 21. argh! en nu staat die er 2 keer
  je het spookt hier jongens

 22. Ik bid tot de Groene Leguaan
  Vergeef me mijn vele zonden
  en sta mij nog vele zonden toe
  maar verlos mij uit mijn cyberlijden
  amen

 23. mescaline said

  Re:Hoe Winston Churchill dat allemaal deed. En ook de Nobelprijs voor literatuur winnen (in 1953)…

 24. assyma said

  oké ik ga kijken, maar ik kan nooit goed zoeken, vooral niet als ik niet weet wat ik moet vinden:-))

 25. Bob said

  Hallo Chimsky,
  OZ heeft mij op jouw site gewezen en ik vermaak me prima. Leuke stukken schrijf je.

  Voor het overige heb ik niets te maken met verdwijnende en dubbele commentaren. Het enig waar ik schuldig aan ben is dit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: