Tsk!

oktober 2, 2009

http://bandcamp.com/EmbeddedPlayer.swf/album=1416319862/size=venti/bgcol=FFFFFF/linkcol=e60a39/

Op de avond dat ik naar Morphia ging, zat ik met de toetsenist van het door een te veel aan Rock & Roll ter ziele gegane Utrechtse bandje Ballerina Liberation Front op het zonnige terras van het grootstedelijke Razmataz een biertje te drinken toen wij over het fenomeen twitter kwamen te spreken.

A., zoals de toetsenist heet (ome A. uit dit verhaal), kende toevallig een bandje, The Gasoline Brothers geheten, dat via twitter heel groot aan het worden was. The Gasoline Brothers waren namelijk geplugd door @kmoerenhout, de twitteralias van wielrenner Koos Moerenhout. En zoals u weet is de hele wielerwereld aan de twitter dankzij de fietsende matennaaier @lancearmstrong. Lance zelf heeft nog geen kennis genomen aan The Gas Bros, maar de vriendjes van Koos wel, met als gevolg dat het halve wielerpeloton The Gasoline Brothers op de iPod heeft staan tijdens het warmdraaien voor de tijdritjes. The Gasoline Brohters, het nieuwe EPO.

En het mooiste moest nog komen. Als dank voor bewezen olievlekdiensten hadden The Gasoline Brothers beloofd speciaal voor Koos Moerenhout een nummertje te schrijven, mocht hij Nederlands kampioen worden. Of deze extra motivatie heeft meegewerkt weet ik niet, maar niet veel later werd Moerenhout inderdaad Nederlands Kampioen Wielrennen van 2009.

Een paar weken nadat ik dit verhaal hoorde, maakte ik, dankzij twitter, daadwerkelijk kennis met de muzikale adrenalineboost There it goes (for Koos), dat het tot het laatste nummer van het nieuwe album van The Gasoline Brothers heeft geschopt. Tsk! heet het album. The Gasoline Brohters omschrijven zichzelf als een kruising tussen Wilco en Guided by voices, en dat klopt aardig, zij het dat ze de melancholische diepgang van beide bands missen. Maar vooral Guided by voices hoor ik vaak terug in de melodietjes. En van Wilco hebben ze gitaarspelen geleerd (zoemende solo’s en ruimtelijk gepingel). Verder meende ik ook nog een vleugje Strokes te horen (in Going in Circles, nummertje 3). De grootste verrassing voor ondergetekende was een cover van Wonderfull and Sad (nummer 10), een prachtnummertje van de Canadese godenzoon Hawksley Workman, dat van The Gasoline Brothers wat meer tempo en gitaren heeft meegekregen. Het koffiemolentje van Koos Moerenhout moet immers op tempo gehouden worden.

Omdat The Gasoline Brothers niet onbeluisterd willen blijven, kan iedereen hun nieuwe album gratis downloaden. Een sympathieke middelvinger naar de muziekindustrie die gisteren maar weer eens zijn stupiditeit bewees toen bekend werd dat Buma/Stemra het embedden van muziekvideo’s aan banden wil gaan leggen. Embedden staat voortaan gelijk aan stelen. Wil je een clipje op je eigen website tonen, dan dien je daar grof geld voor te betalen. Buma/Stemra, het lijkt wel een door Annie MG Schmidt bedachte instantie in een verhaal over een wereld waarin de machthebbers alle muziek uit de wereld wil bannen. Gelukkig zijn The Gasoline Brohters om samen met Koos Moerenhout het Nederlands verzet te leiden. De eerste band die is ontdekt door een wielrenner. Voor volk en vaderland!

Advertenties

2 Reacties to “Tsk!”

  1. Rigo Reus said

    Kan wel sympathiek bandje zijn en leuke muziek (vast, allebei), maar qua marketing – wie noemt z’n cd nou tsk! Je ziet de klant al voor je bij de Plato: ik zoek een plaat en die heet tsk! Verkoper: ah, da’s een oudje toch van Feetwood Mac, die hebben we hier niet hoor. Klant, nee, niet tusk, maar tsk!TSK!!

  2. Molovich said

    Ze hoeven dan ook niet in de winkel gekocht te worden. Daarom ken je ze voor gratis downloaden. Los daarvan vind ik Tsj! een vrij sterke titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: