Rinkeldekinkel

oktober 1, 2009

Wagen, ergens in de jaren 50

Den Haag, ergens in de jaren ’70: “Ja, toen was het ineens een beetje uit met werken, toen ben ik schilder geworden. Heb me eigen iedere dag de pestpokke moeten fietsen naar het einde van Wassenaar. Naar Den Deijl, da’s zeg maar zo’n timmerfabriek daar, moest ik al die kasseinen van onderen meniën.

Maar goed, ik als jonge knul, ik kon uit de voeten met die kwast. Het was meniën, meniën, meniën. En gronden, gronden, gronden. Ik deed honderden kasseinen per dag. En ja, dat vond die baas wel lekker. Maar die twee schilders die er bij waren, die deden geen pokke meer! Die denken: hij doet dat wel. Dus ik vroeg om opslag. Hij zegt: de andere week. Ik zeg moet je eens kijken wat ik allemaal flik joh. En die twee lapzwansen doen nog geen kwart van wat ik doe. Ik zeg en die gaan met tien keer zoveel naar huis! Ik zeg ik moet er wat bij anders rot ik op. Klaar. Hij zegt: de andere week. Ik zeg, dat is de laatste keer dat je het belooft hoor.

Nu ja, goed. Andere week. Hij zegt, ik heb geen prettige mededeling voor je. Ik zeg: krijg ik m’n ontslag dan? Hij zegt: ja, er is geen werk meer. Ik zeg daar voelde ik wel op aan hè.

Ik zeg: vuile vieze stinknek!

Heb ik me eigen de godverdomde beroerte gewerkt en nou krijg ik ontslag. Hij zegt: ik geef je met stáánde voet ontslag met je grote bek. Ik zeg nou, ik zeg da’s goed joh. Maar jij geef me dalijk drie weeklonen… Ik zeg, ik krijg nou 14,75 en daar doen we dus twee keer 14,75 bij, want je geeft me op staande voet ontslag. Daarbij komt dat je me al vijf weken lang opslag belooft. Hij zegt, je denk toch niet dat ik gek ben? Ik zeg nee, maar ik weet wel dat ik met drie keer een weekloon weg ga, want je hele tent gaat eraan hoor. Hij zegt, dat zal ik wel eens willen meemaken. Ik zeg, dat maak jij mee. Hij zegt: kom je je geld halen op kantoor? Ik zeg ja, daar kom ik wel naartoe, naar kantoor. Maar onthou dat ik drie keer een weekloon moet hebben. Of al je kankerramen gaan in. Hij zegt: dat zal ik wel eens willen zien. Ik zeg dat hoe je niet te zien, dat hoor je wel!

Dus ik naar kantoor. Helemaal van Den Deijl naar de Van Baerlestraat. Ik zeg ik moet m’n geld hebben. Ik heb het uitgerekend: da’s drie keer 14,75, da’s schoon… 52 gulden, 53. Ja, dat was een goed weekloon hoor, 14 gulden zoveel voor een knul.

Dus die vent de boekhouder zegt tegen mij, hij zegt nee, de baas heeft gebeld, hij zegt je krijgt maar één weekloon… Ik zeg nee, hij heb me op staande voet ontslagen, ik heb vijf weken lang om opslag gevraagd, en nu ik het zou krijgen, krijg ik op staande voet ontslag! Omdat ik d’r wat van zei. Dus ik zeg ik eis gewoon twee weeklonen erbij, das in totaal veertien dagen. Anders mot ie me veertien dagen houwen. Dan mot ie me veertien dagen de tijd geven om een andere baas te zoeken. En met jou heb ik helemaal niks te maken. Je geeft me drie weken loon of anders gaan al die ruiten er hier uit op de Van Baerlestraat. Hij zegt: daar heb ik niks mee te maken. Ik zeg: o nee? Dan zullen we kijken. Ik zeg: ik tel tot drie en m’n ene weekloon heb ik in m’n zak en ik kom er twee halen. Hij zegt: nou je gaat je gang.

Dus ik naar buiten, ik pak een kei en rinkeldekinkel. Een hele grote ruit erin. Nou ja, even later stond de politie natuurlijk voor de deur. Heb jij dat gedaan? Ik zeg ja. Ik zeg en die andere gaan ook allemaal in! Hij zegt: je bent nogal wat van plan. Ik zeg, dacht jij van niet dan? Ik zeg, moet jij nou eens goed luisten. Ik ben veertien jaar. Ik heb ik me vijf á zes weken de beroerte gewerkt. Vijf á zes weken zegt ie tegen me: jij krijgt opslag. En nou verwacht ik opslag, geeft ie me op staande voet ontslag! Die vuile viezerik. Ik zeg: wat zal u dan doen? Hij zegt, ja, dat zijn natuurlijk die emoties, maar je kèn die ruiten toch niet ingooien? Ik zeg man, ik heb d’r schijt an! Ik zeg, ik krijg twee weeklonen erbij! Je mag me nou meenemen, maar als ik hier in die straat ben, dan gaan al die ruiten eruit. Ik zeg klaar is kees. Hij zegt: nou, je bent er al. Ik zeg, ja ik ben er. Ik zeg, ik wacht op je baas hoor. Hij zegt: jôh, ga naar huis. Ik zeg, nee, ik ga niet naar huis. Ik zeg: neem me maar mee naar het politiebureau. Je ken me een uur vasthouden, je ken me tien uur vasthouden. Die ruiten gaan in, ik wil m’n geld hebben.

En daar komt die baas met een grote wagen an. Hoop mensen in de straat. Allemaal joelen natuurlijk, dat ik gelijk had. En die vent uitschelden: vuile oplichter! Ken je wel tegen dat kind, z’n geld afpikken. En al die dingen meer. Wordt er getikt dat ik binnen moes kommen. Ik naar binnen toe. Hij zegt: je hebt die ruit kapot gemaakt. Ik zeg, dat had ik je toch verteld. Jij hebt opgebeld, daarvandaan hierheen dat ie niet meer moest betalen dan 14,75. En ik heb gezegd dat ik drie weeklonen moet hebben. Jij hebt me op staande voet ontslagen. Dan krijg ik drie keer een weekloon. Of je moet het ontslag intrekken en je laat me veertien dagen werken voor dezelfde centen. Zodat ik tijd heb een andere baas te zoeken. Eén van de twee. Ik zeg, ik zit in de bond, maar ik heb de bond niet nodig, want ik ben zelf al zo bijdehand als je denkt dat ik ben.

Hij zegt, ik neem je niet meer terug. Ik zeg, dan leg je twee weeklonen neer. Zo niet, dan gaan al die ruiten erin hoor. En ik betaal er geen stuiver van. Ik zeg onthou dat maar van mijn, hij zegt: je krijgt het niet. Ik naar buiten. Pang. Rinkeldekinkel. Gewoon waar die galbakken bij waren. Rinkeldekinkel. Weer een ruit in. En ja, toen werd ik in m’n kraag gepakt, of het een keer is afgelopen. Ik zeg nee, je ken me slaan, je ken me meenemen, maar ik eis gewoon veertien dagen m’n weekloon. Klaar is kees. Er is geen ene baas die mij op durft te lichten. Want ze gaan d’r an.

Nou, weer die agent naar binnen. ‘Hij zegt zus en zo en gooit al die ruiten in. Ook als ik ‘m meeneem. Dan komt ie terug en gooit ie vannacht alsnog je ruiten in.’ M’n baas zegt: nâh, dan betaal ik. Ik zeg: nâh, da’s maar het beste ook. Want ik zeg: ik gooi ze allemaal in. Ik gooi die auto kapot ook hoor. Ik sloop heel die auto. Ik kom vannacht terug met een bijl en ik sloop heel die auto. Jij hebt me vijf weken in de maling genomen en de zesde week krijg ik ontslag. Ik wil twee keer 14,75. En hij zegt, en die ruiten? Ik zeg, die moet je maar bij je ouwe va gaan halen. Laat die de ruiten maar betalen. Want daar heb je het oplichten van geleerd. Ik heb werken geleerd van m’n ouwe va, en jij hebt oplichten geleerd. Dan ga je bij je ouwe va die twee ruiten halen. Ik heb twee grote spiegelruiten ingegooid.

Ik heb overal schijt an gehad. Ik heb er toch voor gewerkt? Zoals ik nu werk, voor m’n eigen, zo heb ik dertien en een half jaar bij een baas gewerkt. Zo hard! Met m’n broer. Altijd werken, werken, werken en nog eens werken. Nooit de kantjes ervan afgelopen, nooit gepikt of wat dan ook. Altijd hard gewerkt.”

Wilt u deze tekst in het plat-Haags beluisteren, dan kan dat integraal op de dialectenpagina van het Meertens Instituut en wel hier (opname 7).

Advertenties

11 Reacties to “Rinkeldekinkel”

 1. Mattie said

  Jammer.

  Ik was even in de veronderstelling dat je dit zomaar uit je duim had gezogen.

 2. Molovich said

  Ja, dat zou wel knap van mij geweest zijn.

 3. Kornuit said

  Heb je een nieuw woordje geleerd? ‘Menien’?

 4. Anjaaah said

  En nog een: ‘Kasseinen’?

 5. cole said

  Kankâh, kauseine menieè.
  Voâht slâhpâh: Viagraaaah!!!
  http://www.haagseharry.nl/strip.html

 6. cole said

  Niet te wènag, leg dâh Anjaaah te kaupulerâh?
  Nè dachetnie dâhs Bianca !!

 7. Max J. Molovich said

  Zou ie inderdaad kozijnen hebben lopen meniën?

 8. Steven said

  Ergens doet dit kortverhaal me denken aan Keefman, van Jan Arends.

 9. Rigo Reus said

  “Heb je een vork, dan kun je ‘m erin prakken” (vertaald uit het Haags). Het hoeft gelukkig niet altijd, bedankt voor het lachen Cole, salon te zijn.

 10. Molovich said

  Ja, lekker strippie was dat. “Ongemanieâhd stuk gorizau” – gnegne. En die eindzin (“Nâh laup ik in de vallè van de schadu des dauds”) mocht er ook wezen.

 11. mescaline said

  Er zit wel meer pit in deze Haagse booy dan in mijn Leidse Christenbroeder ook in de bouw. Link ergens op PF.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: