De Avond van de Grote Gekromde Tenen

september 24, 2009

Matthijs van Nieuwkerk lacht er gewoon om.

Wie dacht dat het ooit nog goed kwam met de Nederlandse publieke omroepen kon gisteren (23-09-09) van 19.30 uur tot 21.30 uur op Ned3 afstemmen om die hoop meteen weer de kop in te laten drukken.

Het begon met het interview met documentairemaker Joost van der Valk, die een Emmy Award had gewonnen voor zijn documentaire Saving Africa’s Witch Children, over Nigeriaanse kinderen die door plaatselijke priesters als heks worden bestempeld. Met alle exorcistische gevolgen van dien. In brand zetten, spijkers in het hoofd slaan, gifbekers drinken, afslachten, het hoorde allemaal bij het arsenaal van de duivel uitdrijvende priesters. De documentaire was gekocht door Channel4 en HBO en door zenders in elk ander weldenkend land ter wereld, maar niet door de Nederlandse televisie. De Nederlandse netcoördinator had de film afgewezen.

Dan zou ik graag willen weten welke netcoördinator zo achterlijk is dat hij een prijswinnende documentaire over een dergelijk schrijnend onderwerp niet wenst uit te zenden. En dan zou ik graag willen weten welke redenen deze netcoördinator had. Zo niet Matthijs van Nieuwkerk. Die doet iets anders. Die geeft, groothartig als hij is, documentairemaker Joost van der Valk de gelegenheid om in een ‘vlammend betoog’ de netcoördinator alsnog over te halen. Terwijl een Emmy Award in de achterzak een sterk genoeg argument zou moeten zijn.

Waarschijnlijk is het Nederlandse volk niet klaar voor Saving Africa’s Witch Children. Net zoals wij niet klaar waren voor The Wire. De Nederlandse publieke omroepkijker wil niet nadenken. Dat is zonde van zijn belastingcenten. Wat de Nederlandse publieke omroepkijker wil, is programma’s als De Avond van de Grote Film Quiz. Elk jaar weer een even adembenemend circus van plaatsvervangende schaamte.

Filmregisserende twitteraar / twitterende filmregisseur @MartinKoolhoven zat in de jury en zei daarin te hebben plaatsgenomen omdat hij ‘aan alles meewerkt wat Nederland ’n beetje meer ’n filmminnend land zou kunnen maken’. Nu, als de Avond van de Grote Film Quiz Nederland weer een beetje meer filmminnend heeft gemaakt, dan eet ik mijn Humphrey Bogart-hoedje op.

De formule van de Avond van de Grote Film Quiz gaat ervan uit dat elke acteur kan improviseren, en dat improvisatie leuk is om naar te kijken. Dat is een groot misverstand. Het is alleen maar gênant om naar onvoorbereide acteurs te moeten kijken die zichzelf ontmaskeren. Ik heb welgeteld geen één leuke improvisatie gezien gisteren. (Dit kan overigens ook aan mij liggen, want gelegenheidspresentator Matthijs van Nieuwkerk vond wel alles van een even ongekend hoog niveau.)

In de Avond van de Grote Film Quiz namen twee teams het tegen elkaar op. Drie mannelijke acteurs tegenover drie vrouwelijke acteurs. Als eerste opdracht moesten de twee teams een voice-over improviseren bij een tekenfilm. De mannen kregen een tekenfilm waarin een klein jochie door een vreemde vogel werd opgepakt, tot ongenoegen van een oud mannetje. De normaal zo extraverte Tycho Gernandt, die het oude mannetje moest spelen, wist niet meer uit te brengen dan een mompelend ‘hé, laat eens los’. En dat vierendertig keer achter elkaar. De vrouwen moesten een stukje uit Ice Age van stemmen voorzien, waarin een knaagdier op het punt staat van een ijsschots te springen omdat hij het leven niet meer ziet zitten. Ook hier wist men niet veel meer te zeggen dan een ‘hé, kom eens naar beneden’. Matthijs van Nieuwkerk vond het ‘een veelbelovende start van het programma’. Terwijl het gewoon driewerf kut met kloten was.

Waarom begrijpt men in Nederland niet dat televisie illusie is? Vertel die acteurs een paar dagen van te voren welke opdrachten ze in de uitzending zullen krijgen, en ze kunnen er misschien iets leuks van maken. Dat het dan geen echte, spontane improvisatie is, zou de kijker worst wezen. We hebben hier met acteurs te maken, die hoeven helemaal niet te kunnen improviseren. Wat ze wel zouden moeten kunnen is acteren dat ze improviseren.

Nu waren al die improvisaties stuk voor stuk om te janken. Ook de improvisaties waarin de acteurs een huilbui moesten neerzetten, een huilbui die opbouwde naar een door Matthijs van Nieuwkerk verschafte eindzin. Ik pak maar weer Tygo Gernandt erbij. Die kreeg de eindzin ‘Jouw haar is wel goed geknipt’ (of iets in die trant) voor de kiezen. Nu leek het mij de bedoeling om de huilbui zodanig op te bouwen dat die eindzin er of geloofwaardig, of humoristisch uit zou komen. Maar reeds na twee seconden lag Tygo hysterisch kermend op de grond rondjes te draaien alsof hij net terug was gekomen van vakantie en tot de ontdekking kwam dat zijn hele familie per vergissing door Joegoslavische huurmoordenaars was uitgemoord. Aan het eind van de martelgang schreeuwde Tygo: “Gerard Joling, jouw haar is wel goed geknipt.” Je moet het zien om je mijn gekromde tenen voor te kunnen stellen.

Maar Matthijs van Nieuwkerk, die vond het allemaal even fantastisch en van een even ongekend hoog niveau. Een vakman.

Advertenties

7 Reacties to “De Avond van de Grote Gekromde Tenen”

 1. Paddy said

  Ik heb mij ook ENORM verbaasd! Ze wisten ook niks, die acteurs. Op Anna Drijver na dan.

 2. Molovich said

  Nee. Niks. Kennelijk zelfs bij filmkijken meer bezig met het staren naar de eigen navel dan naar het scherm.

 3. Molovich said

  Vooral die grabbelminuutjes vond ik onthutsend. Zo moeilijk is het toch niet om, bijvoorbeeld, Samuel L. Jackson te omschrijven? Zwarte acteur die in Pulp Fiction zat. You will know that I am the lord. Maar wat zegt Tygo? “Uh, uh, had broer kunnen zijn van onlangs overleden zanger Michael – hiii-hiii. Maar dan begint de voornaam met een S.” Stuitend, voorzitter!

 4. Paddy said

  Ja, ze konden zich alleen maar concentreren op de naam, gingen die omschrijven, terwijl je als acteur toch gewoon geacht wordt een treffende quote te geven. Maar goed, die quotes hadden ze toch niet thuis kunnen brengen.

 5. cole said

  Kan de Molosite een paar dagen van te voren opgeven welke uitzendingen zullen worden bekeken, dan kunnen we er misschien ook iets leuks over opmaken.

  Gisteren (23-09-09) van 20.30 uur tot 23.00 uur op NET5 Four Weddings and a Funeral:

  Mrs. Beaumont: Are you married?
  Fiona: No.
  Mrs. Beaumont: Are you a lesbian?
  Fiona: Good lord! What makes you ask that?
  Mrs. Beaumont: Well, it is one of the possibilites for unmarried girls nowadays, and it’s rather more interesting than saying, “Oh dear, never met the right chap,” eh?
  Fiona: Quite right. Why be dull?
  Mrs. Beaumont: Thank you. [pause]
  Fiona: The truth is… well, the truth is, I have met the right person, and he’s not in love with me, and until I stop loving him, no one else really has a chance.
  Mrs. Beaumont: Oh, what a shame.
  Fiona: Yes, isn’t it? [another pause]
  Fiona: I was a lesbian once at school, but only for about fifteen minutes.

 6. Bedroevend slechte televisie. Uit piëteit met mede-twitteraar Martin Koolhoven (die er zelf ook niet zo blij van werd) bleef ik kijken.

  Pff, en dan eindigt ADHD van Nieuwkerk met “tot volgend jaar.” Don’t think so.

 7. Molovich said

  Haha. Ja, wat een rasoptimist is het ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: