Jack Spijkerman

september 3, 2009

Jack Spijkerman zingt een gevoelig lied.

Kopspijkers, waarom keek je daar eigenlijk naar? Hooguit om de door Jack Spijkerman immer als ‘het cabaret’ aangekondigde polonaise van actuele typetjes langs te zien komen. Zo nu en dan werd er wel een leuke grap gemaakt.

En soms keek je om twee bekende Nederlanders te zien die moesten raden hoe gekke fragmentjes afliepen en dan een spijker in een blok mochten slaan als ze het goed hadden geraden.

En het begin was ook wel eens leuk, omdat je dan fragmenten zag van mensen die zich verspraken, of fragmenten van zichzelf heel wat achtende mannetjes die iets lomps deden. Die kregen dan van Sjek een nominatie voor de Gouden Zwatelaar of de Zilveren Nekkletser of de Platinum Plaat Voor Je Harses.

Tussen die programmaonderdelen zaten ellelange plaspauzes, waarin Jack Spijkerman hele saaie interviewtjes deed.

Ik ken niemand die Kopspijkers keek omdat ze Jack Spijkerman zo graag zagen.

Integendeel. Jack Spijkerman, zo dacht ik altijd, had nooit op de televisie moet komen. Typisch iemand met een radio-uiterlijk. Een hoofd dat pijn doet aan de ogen, dat elk gevoel voor goede smaak tart. Het succes van Kopspijkers was er ondanks Jack Spijkerman.

Dat niemand naar Hamerhoofd keek (of hoe heette Kopspijkers ook alweer toen Jack Spijkerman naar Talpa/Tien verhuisde en van Vera Keur de naam Kopspijkers en het gelijknamige spelletje niet mee mocht nemen), had volgens mij niks te maken met een onbarmhartig kijkvolk dat Jack Spijkerman zijn keuze voor het grote geld niet kon vergeven. Het had er gewoon mee te maken dat men geen zin om op zaterdag 20.00 uur naar het 21e net te zappen. Want daar stond Talpa/Tien bij de gemiddelde Nederlander. Bij mij stond ie op 17, waar ik enkel langskwam als ik een keer per ongeluk voorbij MTV kwam.

Ineens bleek het helemaal niet zo noodzakelijk om op zaterdagavond 20.00 uur naar Jack Spijkerman en z’n spijkerpoepers te kijken. Een vergeten wereld ontsloot zich voor heel veel mensen. Ineens zag je buiten weer kinderen met hoepels spelen. Straatschoffies die de brandweerpalen als douche gebruikten. Bejaarde stelletjes zat op de parkbankjes te klagen dat er niets meer te klagen viel. Jongens die meisjes nafloten en meisjes die al te opzichtig jongens negeerden. Verliefde stelletjes likten gearmd aan een ijsje. Nederland was eindelijk verlost van Jack Spijkerman.

Maar nu is hij weer terug. Met een programma dat Wat Vindt Nederland heet. Daarin wordt aan twee panels gevraagd wat zij denken dat Nederland vindt van een of andere gewaagde stelling. Zo kan de Nederlander worden gevraagd wie zij liever met het hoofd naar beneden van de Rembrandt-toren gegooid zien worden: Jantje Smit of Yolanthe Carbonkel van Kaatsheuvel. Of wie er harder gestrafd moet worden: een kinderverkrachtende priester of een haatzaaiende imam? Kortom, Wat Vindt Nederland doet nuttig onderzoek naar de onderbuik van Nederland en de twee panels moeten kijken of zij die onderbuik een beetje kennen.

Die panels zijn dan weer opgebouwd uit twee RTL-coryfeeën, te weten Linda de Mol en Edwin Evers. Ik heb de eerste aflevering bekeken op internet en het deed me niet zoveel, maar ik moet wel zeggen: die Jack Spijkerman was eindelijk eens op z’n plek. Gestoken in een eenvoudig paars overhemd met witte knoopjes boven een grijsblauwe spijkerbroek past hij wonderwel in het RTL4-decor. Veel beter dan in het VARA-decor, waar zijn kleintje pils en zijn houthakkershemd of spijkerblouse toch altijd een beetje geforceerd overkwamen, stiekem vloekte het met het VARA-rood. En om een of andere onverklaarbare reden paste zijn hoofd prima naast die van Linda de Mol en Edwin Evers. En het tussen neus- en lippen door vernoemen van de Postcodeloterij, ging ‘m ook uitstekend af.

Grappig toch, hoe je je kunt vergissen. Altijd gedacht dat Jack Spijkerman geen tv-hoofd had, bleek hij gewoon geen VARA-hoofd te hebben, maar een RTL4-hoofd. Ik denk dat z’n programma een groot succes gaat worden. Leuk voor ‘m.

Advertenties

7 Reacties to “Jack Spijkerman”

 1. Paddy said

  Hij ziet er ook gespierder uit.

 2. Molovich said

  Ja, hij heb een hoop stoom moeten afblazen in de sportschool. Boze tongen beweren dat ie op z’n vrouw en kinderen geoefend heeft. Gelukkig is ie nu weer bij zinnen. Maar het is wel waar, die wat bredere schouders staan ‘m goed. Zo valt die pokdalige kop wat minder op of zo.

 3. Kornuit said

  Haha, heerlijk stukkie topperr. Fijn dat je weer terug bent!11

 4. Alweer een panelprogramma dacht ik. Denk ik nog steeds. Maar inderdaad, de frisse Jack (met brede schouders) wist me aan de buis te kluisteren.

 5. jan said

  Ja, het luistert heel nauw in de beeldcultuur

 6. bram said

  wat een mildheid, iemand die een programma presenteert waarin het publiek ondermeer wordt gevraagd wie ze liever in bikini ziet: Agnes Kant, die troel van de Dierenpartij of dat oudere meisje van Groen Links, die MOET VAN DE BUIS. Dat is zo schaamteloos onbenullig zonder nivo, daar helpt geen sportschool aan. En ook geen verandering van zender. Dat is domweg heel zielige tv. Dat jullie daar nog iets positiefs over kwijt willen, is treurig.

 7. prinz pilz said

  Ik heb het niet gezien, maar wat bram zegt keer 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: