Eigenwijze planeet verdient straf

augustus 13, 2009

Exoplaneet

AMERSFOORT – Sterrenkundigen hebben op een slordige duizend lichtjaar afstand van de aarde, aan de zuidelijke hemel, een planeet ontdekt die in de verkeerde richting om zijn ster draait. Astronoom Olaf Knechtzadel spreekt van een ‘grove schending van onze natuurwetten die niet door de beugel kan’.

In een planetenstelsel draait alles normal gesproken in één richting, omdat de centrale ster en de bijbehorende planeten uit één ronddraaiende gas- en stofwolk zijn ontstaan. Daardoor draaien planeten per definitie mee met de richting waarin de ster om zijn as draait. De nieuw ontdekte exoplaneet WASP-17b gaat echter tegen de stroom in. Volgens Knechtzadel een rechtstreeks gevolg van het doorgeschoten individualisme van de hedendaagse samenleving.

“Het is een kwestie van opvoeden”, aldus de zichtbaar vermoeide sterrenkundige. “Vandaag de dag noemen kinderen hun ouders bij hun voornaam, en als ze iets verkeerds hebben gedaan, dan krijgen ze geen standje, maar worden de bezwaren ‘bij hen neergelegd’. Of die ouders zien de misstappen van hun kind als koddige eigengereidheid. ‘Tja’, zeggen ze dan terwijl hun kind de staart van je kat in de fik aan het steken is, ‘hij heeft een heel sterk eigen willetje’. Dat gedrag zie je nu ook naar de planeten overwaaien.”

De astronoom plukt aan zijn wallen. “Wat deze planeet hier flikt is ernstig. Zeer ernstig! Hij tart alle natuurwetten. En daar zijn natuurwetten niet voor bedoeld.” Knechtzadel vreest dat het gedrag van WASP-17b navolging krijgt: “Je ziet het keer op keer in de geschiedenis, dergelijke rebellie werkt aanstekelijkheid. Het begint bij eentje, schuchter volgt een tweede en binnen de kortste keren hebben we te maken met hele melkwegstelsels die zich weigeren aan de natuurwetten te houden. Daarom dient dit gedrag stante pede te worden afgestraft.”

Aan wat voor sancties denkt Knechtzadel? “Ik heb daar natuurlijk mijn ideeën over, maar eigenlijk behoort dat niet tot mijn vakgebied. Ik ben maar een eenvoudige astronoom, moet u weten. Maar wat mij betreft sturen we WASP-17b vanavond zonder eten naar bed.”

Advertenties

5 Reacties to “Eigenwijze planeet verdient straf”

 1. Paddy said

  Gefrustreerd mannetje, die Olaf Knechtzadel. Zit zeker de hele nacht naar seksfilmpjes te kijken op internet. Gelijk heeft ie natuurlijk ook, alleen hij moet dan overdag niet knorrig en kortaf doen tegen onschuldige planeten.

 2. Paddy said

  Dat weiger ik dus; zou een mooie boel worden!

 3. Rigo Reus said

  Zonder eten naar naar z’n *tsjing boem* hemelbed

 4. mescaline said

  Olaf moet zijn eerstejaars stof nog maar eens afstoffen. En zich afvragen hoe dat komende functioneringsgesprek zal aflopen. En zich beraden over dat co-ouderschap van hem (gescheiden van Tiny, zoontje Roel woont hij haar).

  Waar komt een exoot vandaan ? UIT DE RUIMTE. Wasp-17b is gewoon een ingevangen planeet uit een ander stelsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: