De ontdekking van de Hema (1)

juli 9, 2009

Harry Mulisch bedenkt een oplossing voor het een of ander.

Een spannend feuilleton in vier delen. Deel 1. Waarin Harry Mulisch een oplossing bedenkt voor de opwarming der aarde en een tram tot stilstand brengt.

Harry Mulisch was tijdens een wandeling door onze geliefde hoofdstad bezig het probleem rond de opwarming van de aarde op te lossen. Zoals gewoonlijk, bedacht Harry Mulisch zich, ligt de oplossing in een paradox besloten. De opwarming van de aarde zal afnemen naarmate de aarde meer opgewarmd raakt. Immers, wanneer de aarde meer opwarmt, zullen de winters warmer worden, en zal men minder hoeven te stoken. Hoe warmer de aarde, hoe minder energie men zal verbruiken, hoe sneller de aarde weer kan afkoelen. Het is dus zaak om de aarde zo snel mogelijk op te warmen, willen wij haar redden.

Zoals altijd wanneer hij tevreden was over een geslaagde redenatie, nam Harry Mulisch een trekje van zijn denkbeeldige pijp. Hij rookte nu al een tijdje niet meer, maar de gewoonte om even tevreden aan z’n pijp te zuigen wanneer hij een ontdekking had gedaan, was gebleven. Het was als mensen die jeuk hebben aan een geamputeerd been. Kennelijk was Harry Mulisch in de loop der jaren één met zijn pijp geworden. Of de pijp was één geworden met Harry Mulisch, dat kon natuurlijk ook. Nog waarschijnlijker: Harry Mulisch en de pijp zijn altijd één geweest, en zullen altijd één zijn. Dat hij nu niet meer rookte, was voor die twee-eenheid evenmin van belang als de pijploze jaren van zijn jeugd. Reeds in de wieg rookte Harry Mulisch pijp, alleen wist hij het toen nog zelf niet.

Terwijl hij zo aan zijn fantoompijp lurkte, liep Harry Mulisch zonder naar links of naar rechts te kijken de straat op. Een jengelende trambel drong traag zijn linkeroor binnen. Een metalige kloenk en een scheurende piep gaven te kennen dat de zeventien er alles aan deed om op tijd tot stilstand te komen. Mensen schrokken op en Harry Mulisch voelde hoe het universum zich naar zijn evenbeeld vormde. Tevreden keek hij naar links, nam nog maar eens een trekje van z’n denkbeeldige pijp en bracht puur op wilskracht de tram tot stilstand.

(Naar deel 2)

Advertenties

7 Reacties to “De ontdekking van de Hema (1)”

  1. Kornuit said

    Hahaha! +1 Dit soort dingen hoort toch ook op je tweede liefde, PF, thuis, sMaks?!

  2. mescaline said

    Onnavolgbaar @Max , die tweede alinea over Harry’s pijpeenheid. Zeker achttien keer sterker dan de clueless flauwsies van een Bandirah, een Marten Mantel, een Arnon Grunberg bij elkaar.

  3. mescaline said

    En 24 karaats afgemaakt.

  4. […] De ontdekking van de Hema (1) In de kantlijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: