Zo werd de Manke Monnik mank (6)

juli 8, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje in Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 6: Waarin de Manke Monnik getuige is van een terechtstelling op de Dam.

Op een dag in het jaar 1512 was de nog verre van Manke Monnik getuige van een openbare terechtstelling op de Dam. Een man had schulden gemaakt bij een gefortuneerde handelsreiziger.

Om zijn schuld af te lossen had hij zijn schuldeiser een zilveren armband aangeboden. De koopman herkende de armband echter als het op mysterieuze wijze verdwenen sieraad dat hij onlangs voor zijn vrouw van een handelsreis had meegenomen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was had de veroordeelde tegen iedereen verteld dat de handelsreiziger ‘geen man was voor syn vrouwe’.

Voor de lasterpraatjes werd zijn tong afgehakt, voor de diefstal zijn hand en voor de schuld die hij niet kon betalen werd hij over de stadsmuren gekatapulteerd als zijn borg niet betaald zou worden.

Geplaagd door een sentimentele kater kreeg de zo dadelijk Manke Monnik medelijden met de veroordeelde met wie hij wel eens een praatje had gemaakt in herberg ’t Verdroncken Paerd. “Ick zal den borgh betaalen”, riep hij plechtig nadat de eerste straf was uitgedeeld en liep richting het schavot.

Daar aangekomen, gleed de even later Manke Monnik uit over de afgehakte tong van de veroordeelde. In zijn val klampte hij zich vast aan de hendel waarmee de katapult werd afgeschoten. De veroordeelde vloog door de lucht en de molensteen die dienst deed als contragewicht van de katapult viel bovenop het rechterbeen van de nu dan echt Manke Monnik, die zich toen pas bedacht dat hij al zijn geld de avond ervoor aan tripels had uitgegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: