Zo werd de Manke Monnik mank (5)

juli 1, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje in Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 5: Waarin de Manke Monnik een pijnlijke ontmoeting heeft met een doldrieste dekstier.

Het was het jaar 1512. De nog in het geheel niet Manke Monnik kuierde onbekommerd over de Kloveniersburgwal te Amsterdam. Een herfstzonnetje, even troebel als een goede tripel, verwarmde zijn kale schedel.

“In welck een heerlycke wereld leeven wy toch”, mijmerde de monnik, zich niet bewust van het naderende onheil dat hem vanuit het nabijgelegen Bethaniënklooster boven het hoofd hing. Daar woonden de Bekeerde Susters, die naast hun losbandige verleden vooral bekend stonden om hun vetgemeste ossen, waar “het malste ende sappigste vleesch der Laege Landen” vanaf kwam, om met de Hoornse watergeus Jan Haring te spreken.

Op het moment dat de monnik zo vrij van zorgen aan het slenteren was, poogden de Bekeerde Susters een doldrieste dekstier vleselijk te verenigen met een koe, die in haar angst te worden geplet een succesvolle poging deed om te vluchten. De stier op zijn beurt had weinig bedenktijd nodig om de koe achterna te gaan en de nonnen bleken niet sterk genoeg hem tegen te huoden.

“Wat krygen wy nou?”, dacht de nog heel eventjes niet Manke Monnik vlak voordat hij door de koe omver werd gebeukt, door de lucht vloog en voor de stier landde, die in een poging hem te ontwijken uitgleed en met zijn volle gewicht op het rechterbeen van de nu daadwerkelijk Manke Monnik viel.

“Ick zoudet wel een tripel lusten”, was het enige wat door zijn hoofd schoot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: