Zo Werd De Manke Monnik Mank (4)

juni 24, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje in Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 4: Waarin de Manke Monnik onaangenaam verrast wordt door een lepralijder.

In het jaar 1498 stapte de nog helegaar niet Manke Monnik herberg ’t Verdronken Paard binnen, waar hij met Simon de Beiaardier een tripel zou gaan drinken. Echter, zijn drinkebroeder bleek niet zozeer door zijn gebruikelijke dronkemansgelal als wel door afwezigheid te schitteren.

“Heeft iemandt den beyaerdier gesien?”, vroeg de nog zo’n tien minuten niet Manke Monnik. “Nee”, zei Claes de Ronselaer, “die schynt sieck te syn.” Licht bezorgd ging de monnik aan de toog zitten.

Niet veel later werd hij uit zijn overpeinzingen opgeschrikt door het geluid van de ratel waarmee lepralijders voor hun komst waarschuwen. De nog maar heel even niet Manke Monnik keek om en zag dat het de beiaardier was. “Vrind”, zei de duidelijk betraande lepralijder: “Houdt my vast!”

Hoe dichter de beiaardier de monnik naderde, hoe verder laatstgenoemde zich genoodzaakt zag achteruit te deinzen. Totdat hij door de reling van de keldertrap werd tegengehouden, eroverheen kukelde en driemaal op zijn kop naar beneden stuiterde alvorens tot stilstand te komen tegen een stapel biervaten, waarvan de bovenste naar beneden rolde en het linkerbeen van de zowel bewusteloze als vanaf dat moment Manke Monnik verbrijzelde.

Het bleek om een gebbetje te gaan, zo kreeg de Manke Monnik te horen nadat hij weer bij bewustzijn was gebracht. Het duurde nog minstens drie tripels voordat hij er zelf ook om kon lachen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: