Felle strijd minst leefbare gemeente van Nederland

juni 19, 2009

In oude Pekela gaat de vlag uit.

De gemeente Naarden is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot best leefbare gemeente van Nederland. Aan de achterkant van de lijst was de strijd om de Rode Lantaarn echter vele malen spannender. Uiteindelijk is de fel begeerde titel van minst leefbare gemeente van Nederland naar Pekela gegaan, maar onomstreden is dit niet.

Lange tijd leek de strijd om de Rode Lantaarn te gaan tussen de Groningse gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. Echter, de saamhorigheid die in beide gemeenten ontstond in het najagen van de Rode Lantaarn, zorgde ervoor dat de inwoners zich in dier mate prettiger gingen voelen dat de leefbaarheid ineens met een gemiddelde van 35% steeg. En dat was precies genoeg om door (het eveneens Groningse) Pekela voorbij gestreefd te worden.

Waarnemend burgemeester Gerrit Oosting (PvdA) van Vlagtwedde vindt het een schande: “In vergelijking met Vlagtwedde is Pekela verdomme het paradijs op het aarde. Ze hebben daar zelfs een speeltuin met een glijbaan! Voor kinderen, om op te spelen! Niet dat die kinderen dat doen, maar daar gaat het niet om. Het enige wat wij in Vlagtwedde hebben voor de kinderen is een blok gewapend beton met stukken roestig ijzer.”

Ook de voormalige burgervader van Bellingwedde, drs. E. Drent, vindt de uitslag uiterst discutabel: “Het is godsgeklaagd. Hoezo zou de saamhorigheid hier gegroeid zijn? Alle inwoners haten elkaar en dat terwijl we allemaal op z’n minst neven en nichten van elkaar zijn. Kent u de film Festen? Dat is wonen in Bellingwedde. Eén groot familiefeest waar je zo snel mogelijk vandaan moet. Dat Pekela nu de titel heeft gepakt die ons toekomt, is een walgelijke misvatting.”

In Pekela is verheugd gereageerd. “Het kwam volkomen als een verrassing”, zegt burgemeester Chris Arlman (PvdA), “maar als u me nu wil excuseren. Ik heb een enorme kater. We hebben gisteren een klein feestje gevierd waarbij veel wijn kwam kijken. En u kunt wel begrijpen dat de wijn in de slechtst leefbare gemeente van Nederland niet bepaald een koppijnvrije volgende dag garandeert. Meneer, mijn hoofd voelt aan alsof de speeltuin van Vlagtwedde erop is gevallen.”

Dankzij de jolige stemming die er gisteren in het onverwachts triomferende Pekela heerste, en de grafstemming die zowel Belling- als Vlagtwedde in haar greep hield, is er echter wel een probleem ontstaan: in één klap zijn de verhoudingen weer “360 graden gedraaid”, om het in de woorden van voormalig wiskundeleraar Luizinga (Vlagtwedde) te zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: