Zo werd de Manke Monnik mank (3)

juni 17, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje in Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 3: Waarin de Manke Monnik door een Bekeerde Suster uit het klooster wordt getrapt.

Ergens in 1542 besloot de toen nog zeer soepel lopende en in ’t geheel niet Manke Monnik het Betahniënklooster te bezoeken. Daar leefden de ‘Bekeerde Susters’, nonnen die ooit een losbandig leven hadden geleid, maar tot inkeer waren gekomen. Sommige van die zusters behoorden, in de woorden van Bredero, “tot de schoonsten deernen van gans ’t Amsterland ende omstreecken”.

Ook al had de toen nog niet Manke Monnik de kuisheidsgelofte afgelegd, naar een mooie vrouw mocht hij graag kijken. Zeker als hij een paar tripels achter de kiezen had. Die dag had hij zelfs zoveel tripels naar binnen gegoten dat hij die kuisheidsgelofte glad was vergeten. “Susters, laeft u aan myn lendenen”, galmde door de kloostergang.

Toen zuster Constance eraan kwam om de luidruchtige en bijna Manke Monnik buiten te zetten, waagde hij het haar in de boezem te knijpen. Zuster Constance had dan wel voor een leven van devotie gekozen, ze aarzelde geen moment en schopte de monnik vol in het klokkenspel. Mank was de monnik nog niet, naar adem happen deed ie wel. (Had zuster Constance een ietsje harder getrapt dan had de Manke Monnik nu waarschijnlijk als de Ontmande Monnik bekend gestaan.)

Hardhandig werd de naar adem happende monnik naar buiten gegooid, alwaar hij op de straat belandde, precies op het moment dat er een viskar aankwam die dwars over de rechtervoet van de nu daadwerkelijk Manke Monnik heen reed. “Een tripel“, kermde hij, creperend van de pijn. “Ick blief een tripel.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: