Eerste Nederlandse Neanderthaler had humor

juni 16, 2009

Neanderthaler moet er om lachen.

De Neanderthaler waarvan langs de Zeeuwse kust een 40.000 jaar oud stukje schedel is gevonden door een schelpenvisser, blijkt een uitzonderlijk gevoel voor humor te hebben gehad. Dat beweert Prof. Dr. Wil Roebroeks van de Universiteit van Leiden.

In het door een amateurpaleontoloog gevonden botfragment zit een kleine holte waar de Neanderthaler zijn gevoel voor humor bewaarde. Uit onderzoek naar de samenstelling van het bot is gebleken dat de jonge man vooral van practical jokes hield, net als andere Neanderthalers.

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of Human Evolution‘. Maar Roebroeks wil desgevraagd alvast een tipje van de sluier oplichten: “Vanwege zijn onderontwikkeld taalgevoel mogen we ervan uitgaan dat de Neanderthaler niet erg happig was op woordgrapjes. Hij was meer van het soort dat tegen een collega jager-verzamelaar zei dat er achter die rots een naakt wijf te wachten lag om aan heur haren naar een grot gesleept te worden. Ging de hitsig geworden collega vervolgens kijken, bleek er achter de rots een sabeltandtijger of een gewonde en dus woedende langharige neushoorn te schuilen.”

Was dat niet gevaarlijk? “Dat was inderdaad zeer gevaarlijk. Maar het waren ook roekeloze jongens hoor. Echte rauwdouwers. Die hielden niet van flauwe geintjes. Het enige flauwe geintje waar ze van hielden, waar ze zelfs geen genoeg van konden krijgen, dat was die van ‘trek eens aan m’n vinger’. Het gecomputeriseerde lichaam dat wij uit het DNA hebben kunnen construeren laat zien dat de Neanderthaler een enorm ontwikkelde rechterwijsvinger had die op ingenieuze wijze rechtstreeks in verband stond met een speciaal flatulentiesysteem dat de productie en afvoer van overtollige gassen reguleerde. Welk evolutionair nut dat had, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk deed die grap het toen wél goed bij de vrouwtjes.”

Advertenties

4 Reacties to “Eerste Nederlandse Neanderthaler had humor”

  1. Paddy said

    Hehe, ik las Journal of Humor Evolution.

  2. Molovich said

    Dat was wel een goeie geweest.

  3. Rigo Reus said

    De schedel waarmee minister Ronald Plasterk (Wetenschap) maandag in het Rijksmuseumvan Oudheden poseerde, Plasterk links op de foto, was slechts een kopie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: