Zo werd de Manke Monnik mank (2)

juni 10, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje in Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 2: Waarin de Manke Monnik de heilige Christoffel op z’n been krijgt.

Een kleine twee eeuwen voordat de Manke Monnik mank werd, vond er in Amsterdam een heus wonder plaats: een hosti was ongeschonden uit het haardvuur gekomen. Jaarlijks werd de kapel die ter ere van het mirakel was gebouwd bezocht door duizenden zieke en verlamde pelgrims uit alle delen van de wereld in de hoop op genezing.

Op een dag in het jaar 1534 zat de toen nog niet Manke Monnik op een bankje met een barstende koppijn zijn roes uit te zitten toen hij zo’n pelgrimsstoet zag langs strompelen. Weet je wat, dacht de half uur later Manke Monnik: laat ik ze vergezellen, wellicht verdwijnt mijn koppijn dan. “Soo gezeydet, soo gedaen”, zou Vondel later schrijven.

Bij de kapel aangekomen vond de monnik het tijd om even uit te rusten. Echter, het bankje waarop hij plaats nam was geen bankje maar een pelgrim die helemaal uit Gent was gekomen in de hoop op genezing van diverse karbonkels. Uit pure devotie had hij de laatste tien kilometer kruipend afgelegd.

Dankzij de religieuze trans waarin hij verkeerde, had de pelgrim niet door dat er een monnik op hem was gaan zitten. De pelgrim kroop verder, de monnik verloor zijn evenwicht en viel tegen een pilaar aan die dienst deed als voetstuk voor een marmeren Sint Christoffel.

De stenen heilige begon te wankelen, eindigend in een val bovenop de rechtervoet van de vanaf dat moment dus Manke Monnik. Naast een splijtende koppijn, had de Manke Monnik nu ook een verbrijzelde voet. En dorst. Dat ook. “Er sit weynigh anders op dan een tripel te gaen drincken”, dacht hij. En hij verliet hinkend de kapel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: