Zo werd de Manke Monnik mank (1)

juni 3, 2009

De Manke Monnik

Hoe De Manke Monnik mank is geworden, is niet zeker. Vele verhalen doen de ronde. Elke woensdag vertellen we er hier eentje. Vandaag aflevering 1: Waarin de Manke Monnik de dupe wordt van een slap verhuistouw.

Het was een aangename herfstdag in 1552, de Manke Monnik (die toen nog vooral bekendheid genoot als de Dorstige Monnik) liep over de Achterburgwal te Amsterdam. Hij had al een paar tripels achter de kiezen en was op weg naar de volgende. De bekoorlijke lokroepen der lichtekooien negerend, liep de bijna Manke Monnik in rap tempo naar herberg ’t Verdronken Paard.

Op datzelfde moment was men bij het Bethaniënklooster bezig een zogenaamd zwaluwnestorgel naar binnen te hijsen. Precies toen de nog maar heel eventjes niet Manke Monnik eronderdoor liep, brak het touw waaraan het gevaarte bungelde. “Kyck uyt!”, riep een van de verhuizers nog, als wij de overlevering mogen geloven. De fractie van een seconde later Manke Monnik bleef staan, keek omhoog en zag het orgel ijlings op hem afkomen.

In de staat van lichte beschonkenheid waarin hij verkeerde, was een gemompeld “benieuwd wat er nu gaet gebeuren” zijn enige reactie. Met een enorm kabaal spatte het orgel op de grond uiteen. De orgelpijpen vlogen alle kanten op. Eén ervan verbrijzelde het linkerscheenbeen van de toen toch echt Manke Monnik. “Ach ende wee”, jammerde het toegestroomde publiek bij het aanschouwen van deze ramptoeristische attractie. De Manke Monnik had er dorst van gekregen. “Ick heb goesting in een tripel”, dacht hij.

Advertenties

3 Reacties to “Zo werd de Manke Monnik mank (1)”

 1. Paddy said

  Hehe, hoe je van je hobby je werk kunt maken. *Denk hier dat emoticon met die knipoog bij. Waarom niet gewoon dat emoticon gebruiken, vraagt u zich wellicht af? Welnu, omdat ik emoticons stom vind, meneer!*

 2. Molovich said

  Iedereen behoort emoticons stom te vinden. Eigenlijk zou dat verplicht gesteld moeten worden. Emoticons: dat nooit weer!

 3. Rigo Reus said

  Ja, dat bewijst maar weer ‘ns dat pijpen gevaarlijk is – of is dit ook een salonblog? In dat geval: vervang is door zijn.

  En ook: emoticons, nein danke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: