De Bekeerde Suster

juni 2, 2009

De Bekeerde Suster

Chimsky adviseerde in de totstandkoming van Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster. In het centrum van Amsterdam, ter plekke van de Nieuwmarkt en De Waag, bevond zich tot 2002 een brouwerij. Maximiliaan om precies te zijn. De omvang van dit schitterende fabriekje in gist, gerst, hop en water is om te verwaarlozen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat deze brouwerij geen lang leven was beschoren. Kijk op internet de geschiedenis er maar op na: veel bijval voor een lokaal brouwerijinitiatief, een beetje bijval voor de gebrouwen en geleverde bieren, maar ach, de ondergang kwam voor kritische brouwerijgeschiedkundigen als door een profeet afgeroepen.

Zoals iedereen met een beetje biergevoel weet, is het met de brouwerijen eind vorige eeuw triest gesteld en constateren wij een zelfde neergang als bij paardenslagers, varkensvleeschhouwerijen, palingveldrogerijen, scharenslieperijen en warme dekens langs de deur. Uit de boeken leren we dat de panden ( Jacob en Isaak geheten) aan de Kloveniersburgwal 6-8 aan de voorzijde dateren van 1722. Daar was oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) het Bethaniënklooster gevestigd, vernoemd naar “Sinte Maria Magdalena van Bethaniën”. En wat voor een klooster was dit dan wel?

Citaat uit de Historie van het Bethaniënklooster:
“Van oorsprong was het gebouw bestemd voor vrouwen die boete wilden doen voor een losbandig leven, maar deze ‘bekeerde susteren’ maakten al spoedig plaats voor aanzienlijke dames.”

Voor de Amsterdam/geografisch-gehandicapten onder ons: de locatie ligt op een steenworp afstand van de hoerenbuurt.

Begin 2003 kreeg de Beiaard Groep Nederland (met café’s in Amsterdam, Enschede en Hoorn), waarvan de eigenaar/oprichter een vriend van Chimsky is, in Amsterdam de beschikking over de panden en de brouwinstallatie van de voormalige bierbrouwerij Maximiliaan. Na diverse constructieve overlegvormen met de Amsterdamse overheid verklaarde de dienst milieu en bouwtoezicht van de gemeente geen bezwaar te hebben tegen het opstarten van het brouwproces en verklaarde de belastingdienst zich bereid in verband met de accijnzen een vergunning te verstrekken. Chimsky heeft een advies geschreven voor de oprichting en exploitatie van een nieuwe brouwerij.

Op woensdag 21 mei 2003 werd de brouwerij opengesteld voor publiek. Pas later in 2003 was het de bedoeling dat er bier werd gebrouwen in het pand. Het beheer van de brouwerij werd in een aparte stichting ondergebracht: Stichting tot Behoud Amsterdamse Brouwcultuur “De Bekeerde Suster” met als doel het in stand houden van een Amsterdamse brouwerij, het bevorderen van de kennis en interesse voor het brouwen en het ontwikkelen van speciale biersoorten. Chimsky heeft in de tussentijd niet stil gezeten en heeft binnen een jaar tijd in samenspraak, overleg en gekrakeel met de brouwmeesters een nieuw historisch bier uit de ketels doen vloeien: De Manke Monnik.

Advertenties

3 Reacties to “De Bekeerde Suster”

  1. […] Zo Werd De Manke Monnik Mank (Z.W.D.M.M.M). Vandaag aflevering 3: Waarin de Manke Monnik door een Bekeerde Suster uit het klooster wordt […]

  2. […] onheil dat hem vanuit het nabijgelegen Bethaniënklooster boven het hoofd hing. Daar woonden de Bekeerde Susters, die naast hun losbandige verleden vooral bekend stonden om hun vetgemeste ossen, waar “het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: