Ontkennen

mei 29, 2009

Weduwe Rost van Tonningen ontkent de Holocaust

Arme Mark Rutte. Presenteert hij een uitgebreid onderbouwd voorstel om de wet zodanig te wijzigen dat de vrijheid van meningsuiting beter gewaarborgd zou worden, gaat het alleen nog maar over zijn bevestigende antwoord op de vraag of het verbod op Holocaust-ontkenning dan ook maar meteen moet worden opgeheven. Met alle ophef van dien.

Gisterochtend liet Maxime Verhagen aan zijn Twitter-volgers weten dat Rutte met zijn uitspraken laat blijken ‘het spoor bijster’ te zijn. In de loop van de dag herhaalde hij dat een paar keer. Op de vraag waarom Holocaust-ontkenning nou eigenlijk strafbaar is, antwoordde hij: “Ontkennen dat 6 miljoen joden vermoord zijn is de eerste stap naar antisemitisme. Rutte wil dat alles mag. Hellend vlak!”

Nu wil Rutte helemaal niet dat alles mag. Zo is hij nog steeds van mening dat bijvoorbeeld het aanzetten tot geweld strafbaar moet blijven. Maar goed, de Twitterende Verhagen had slechts 140 tekens tot zijn beschikking, en dan moet de nuance zo nu en dan sneuvelen ten koste van de duidelijkheid.

Los daarvan lijkt mij dat het overgrote merendeel van de Holocaust-ontkenners al antisemiet was voordat ze in twijfel begonnen te trekken of de nazi’s zes miljoen hebben vermoord. Want wat is een Holocaust-ontkenner? Dat is een complotdenker. De Holocaust-ontkenner gelooft dat de Holocaust een groots opgezette leugen is van de (uiteraard joodse) media met als doel de verwezenlijking en instandhouding van een zionistisch Israël.

Hoe groter de leugen, hoe eerder mensen het geloven, zei Goebbels ooit. Neo-nazi’s kennen hun klassiekers. Als de leugen maar groot en brutaal genoeg is, zal geen zinnig mens haar in twijfel trekken. Niet zinnige mensen (idioten om met Rutte te spreken) kunnen daarom in elk bewijs van de Holocaust het bewijs van de leugen zien. Elke foto, elk ooggetuigenverslag, de gaskamers, de massagraven, alle namen van slachtoffers, elk boek dat erover geschreven is, elke documentaire die erover gemaakt wordt, elk nummer dat op de armen van overlevers getatoeëerd staat, volgens de Holocaust-ontkenner bewijst dat allemaal enkel en alleen hoe goed de leugen is uitgevoerd. Hoe confronterender het bewijsmateriaal, hoe meer hij zijn eigen gelijk bevestigd ziet. Zoals de evolutie-ontkenner het vernuft van de duivel ziet wanneer je hem confronteert met een miljoenen jaar oud fossiel. Om te denken dat de Joden alles in scène hebben gezet, daarvoor moet je al behoorlijk antisemitisch zijn. Lijkt mij.

Het zou een kwalijke zaak zijn als Holocaust-ontkenning wijdverbreid zou raken. Maar het is maar de vraag of het zo’n vaart zal lopen. En of een verbod dat kan voorkomen. Een verbod kan voor de Holocaust-ontkenner immers als extra munitie dienen om zijn complottheorieën te staven. De waarheid mag niet gekend worden om de leugen in stand te houden. De Holocaust-ontkenner ziet zijn gelijk bevestigd in het verbod. Juist door hem de gelegenheid te geven zijn ideeën uiten, kan hij ontmaskerd worden. Zet hij vervolgens aan tot geweld, kun je ‘m alsnog vervolgen.

Los daarvan heb je nog het heden-ik-morgen-gij-principe. Heden de Holocaust-onkenner, morgen de Global Warming-ontkenner. Of de evolutie-ontkenner. Of de God-ontkenner. Of de Spaanse Inquisitie-ontkenner. Of de Jan-Smit-en-Yolante-Cabau-van-Karsbergen-hadden-ooit-een-relatie-ontkenner.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: